REDBULL

MI IS AZ A SLAM POETRY?

http://www.redbull.hu/cs/Satellite/hu_HU/Article/Mi-is-az-a-slam-poetry-021243172584972

2012. március 14-én a Red Bull Pilvaker elnevezésű forradalmi szavalóverseny keretében egy nem mindennapi költészeti stílussal, a slam poetryvel is találkozhatnak azok, akik este 21 órától ellátogatnak a Vam Design Centerbe. Az est folyamán többek között a hazai élvonal legjobb rap és slam poetry előadóit láthatjuk fellépni, hogy saját stílusukban elevenítsék fel az 1848-as forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó költeményeket.

A slam poetry, amely szabadfordításban „ütős költészetet” jelent, a nyolcvanas évek Amerikájából ered, átfedést képez a költészet és a hip-hop műfaja között, a líra és az előadóművészet különleges elegye. Lényege, hogy a költészetet minél több emberhez eljuttassa, népszerűsítése. Három típusa létezik: a nyitott slam, amelyen bárki a közönség elé állhat, a meghívásos slam – csak meghívott fellépők léphetnek fel –, és a „theme slam”, amely során a versek egy előre megadott témához igazodnak. A slammerek saját verseiket, műveiket adják elő pár percben, amelyet általában egy előre felállított zsűri értékel, máskor pedig a közönség dönt a továbbjutásukról. A Red Bull Pilvaker mindamellett, hogy a műfaj célkitűzésével összhangban szintén a magyar kultúrát és történelmet szeretné közelebb hozni a fiatalokhoz, az utóbbi két irányzatot egyesíti a slam kategória meghívásos versenyében.

A slam poetry egy modern költészeti stílus, amely nem attól válik egyedivé, hogy keretek közé szorítják, hanem a többi irányzattól való eltérései mutatják meg igazán rendkívüliségét. Leginkább azzal lehetne körül írni, hogy mi nem a slam poetry: nem freestyle, mert a szövegeket előre megírják, nem rap, mert nem a rímek száma a lényeg, hanem az egység, a szövegek mögötti tartalom. Nincs alatta zene, hiszen nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés. Az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak, az utca nyelvén szólnak a tömegekhez, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek.

A CIKK EREDETI LINKJE:

http://www.redbull.hu/cs/Satellite/hu_HU/Article/Mi-is-az-a-slam-poetry-021243172584972