SUMMER SLAM DAYS BESZÁMOLÓ

Mindez akkor történt, mikor nem volt nyár, csak papíron. Ez akkor történt, mikor elhagytuk a Mika Tivadart. És ez akkor történt, mikor sok különböző nemzetiségű ember volt egy helyen. Ez a Tilos Maraton és a Margó Fesztivál házasságából született Summer Slam Days-en történt.

Summer Slam Days /Kovács Heni Beszámolója

1185682_646330415391258_756828259_n

Néztem, le fog szakadni az ég, gyorsan át kellene érni a Kazinczy másik végébe. A Mika Tivadar Mulató már kartávolságban, lenn pedig az International Visegrad Fund jóvoltából cseh, lengyel és magyar slammerek társaságában Gyukics Gábor kérdezett-szinkrontolmácsolt-moderálta Slam Factory-n. A beszélgetés során többet tudhattunk meg a meghívott slammerekről, Roman Boryczko-ról (aki a kurrens lengyel slam-bajnok), Bio Masha-ról Bruszewski Grzegorz-ról és Blahovec Bohdanról, valamint a magyar slamet képviselő Németh Péter Zeekről és Mavrák Kata Hugee-ról. Ezen kívül a spoken word és a slam poetry kategóriáiról, műfaji különbségeiről, a külföldi slam-életről, a slam és a „magasirodalom” viszonyáról esett szó többek között.  Kiderült, hogy mind cseh, mind lengyel területen azokat kedvelik jobban, akik fejből mondják szövegeiket, hogy az irodalmi élet egyre befogadóbb és elfogadóbb velük szemben, és hogy a spoken word-ről is különböző fogalmaik vannak. S ha már spoken word: a vendégek a Mikába is készültek egy-egy szöveggel, ezzel azonban nem voltak egyedül, hiszen a rövid szünet után open mic következett, ahol a jelentkezők méltó búcsút vehettek a Mikától. Hörcher László Godot-s, diktátoros, világpusztítós szöveget hozott, míg Molnár Péter Levél az ombudsmanhoz című szövegét mondta el. Körtesi Márton Sokadik lefőzéseid slamje igazi kávéőrület volt, Tuza Móni pedig egy, a Mikához szóló búcsúverssel készült. Marczinka Csaba országképe és sporttérképe után Őri István mondta el az előző klubestről már ismerős szövegét, végezetül pedig Vári János Hunor Magyar valósszámában kaptunk egy kis társadalomkritikát.

A slamnapok pénteken folytatódtak a Tilos Maraton nyitónapján: délután élő rádióközvetítéssel, tíztől pedig showcase slammel. Este már a Dürer minden pórusa fesztiválillatot árasztott, a kertben dübörgött a zene, a teremben pedig lassan kezdetét vette a showcase slam, melynek témája ezúttal a függetlenség volt. A pénteki napon a többek között már az országos bajnokságokról ismert Amoeba zenekar szolgáltatta a zenei aláfestést, míg a vizuális élményért a Kiégő Izzók volt a felelős. Az est nyitányaként a vendégslammerek, Bohdan, Roman, Greg, Masha és a hozzájuk csatlakozó Tolnai Eszter adták elő teamslamjüket, amivel elég magasra tették a lécet az este további fellépőinek. Ezek után Masha az országáról, Greg a forradalomról slammelt, valamint három haikut is elmondott nekünk. A Greget követő Bohdan és Roman előadásából is kiderült, régiónként és személyenként mennyire különbözően értelmezzük a slamet és a spoken word-öt. Hol a „hagyományos versmondás” került előtérbe, hol pedig a performatív jelleg, Vlado, szlovák slammer esetében pedig például a nyelvi játékok (a magyar ’tér’ szó asszociációs lehetőségeit aknázta ki szövegében) voltak hangsúlyosak.

A cseh, lengyel és szlovák slammerek remeklése után a magyar versenyzőkön volt a sor; kis szünet és az Amoeba zenéje után összeverbuválódott a zsűri, és kezdetét vette a meghívásos verseny. Elsőként Gábor Tamás Indiana lépett színpadra és adta elő a függetlenség témakörében írott slamjét, majd Pion István következett, aki a fonákon ragadta meg a témát, és a függőségről beszélt. Simon Márton is elrugaszkodott a szigorúan vett témától, ő a Freedom Szoftver ismertetőjét osztotta meg velünk. Horváth Kristóf, alias Színész Bob függetlenség-szövege után pedig Molnár Péter Levél az alkotmánybírókhoz című slamjét hallgathattuk meg. Kövér András Kövi 12 lépésben határozta meg a függetlenség-elméletét, majd Müller Péter Sziámi lépett színpadra. Végezetül pedig a jelenlegi magyar slam bajnok, Süveg Márk Saiid a kánonba foglalt irodalomtól függetlenítette el magát.

Gyors pontszámlálás után kiderült, hogy a negyedik helyen a tavalyi Margó slam-győztes Kövér András Kövi végzett, míg a harmadik Pion István lett. Második a kiváló performanszot bemutató Müller Péter Sziámi lett, míg az első helyet Süveg Márk Saiid nyerte el. Végül pedig nem maradt más, minthogy élvezzük a Tilos bulit, és a Tilos Maraton további programjait, valamint hogy ellátogassunk a szombati Slam School Poetry-re, a középiskolások slam bajnokságára az Irodalmi Jelen szervezésében, ahol a végső győzelmet Bárány Bence aratta.

Szóval ez a Summer Slam Days-en történt. Akkor, mikor sok különböző nemzetiségű ember volt egy helyen. Ez akkor történt, mikor elhagytuk a Mika Tivadart. Mindez akkor történt, mikor nem volt nyár, csak papíron.

Kovács Henrietta

videolinkek:

Slam Factory – Júni6 – 1.nap

http://youtu.be/u95sv2Cy90U

Tilos Slam 1. rész – Júni7 – 2.nap

http://youtu.be/OULcaXcNJsM

Tilos Slam 2. rész – Júni7 – 2.nap

http://www.youtube.com/watch?v=Vut4zAA2h-0

Slam School Poetry – Júni8 – 3.nap

http://www.youtube.com/watch?v=EhVHbQIpTdo

fotók:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.653216338035999.1073741852.128047023886269&type=3

http://slam.tilos.hu/