BESZÁMOLÓ

Beszámoló : REMIX!

És azt ismered, amikor a slam poetry és az improvizációs színház találkozik? Nem, ez nem a Food Film Fighters, bár az is volt a héten, de ez most új. A 2015-ben alakult IttésMost Társulat és négy slammer közös rendezvénysorozatáról van szó, amelynek múlt szombaton láthattuk a premierjét. Az alap fonál négy ismert magyar sláger, amit a négy ismert magyar slammer („az ország slammerei”) font össze saját gondolataival, majd négy – jó úton afelé, hogy híres legyen – színész szőtte tovább. Így kaptunk egy olyan csomagot, amiből meg kellett találnunk és kihúznunk azt a fonalat, ami az eredeti slágerhez tartozott.

A slam delegációt Mészáros Péter, Galló Bence, Bárány Bence és Basch Péter alkották, akiknek a bemelegítésként a közönségből verbuvált többszólamú kórusa olyan volt, mint az este többi része, mikor meg kellett tippelnünk az eredeti slágereket. Először azt hittük, értjük őket, aztán mégsem, aztán ők nem értettek minket, aztán mégis, de végül csak összehoztuk.

Személyes kedvenc részem lett a rímpárbaj a slammerek és a színészek között, ahol nem egyszer ők maguk lepődtek meg a legjobban, hogy egy-egy groteszk szituációban (helyszín például: családi kripta) micsoda, sokszor zseniális, de azért kínrím hagyta el a szájukat. Olyan is volt, hogy egy művészúr annyira megörült saját ötletének, hogy bár vége volt a játéknak, még egy kört kért, nehogy bent maradjon az isteni szikra.

Összességében nagyon jó móka ez az improvizációs játék, az ember megszereti közben az előadókat, a porondmestert, a nézőtársait, és valami tényleg lemásolhatatlan közös élménnyel megy haza. Higgyétek el ezt egy olyannak, aki nem szerette az interaktív csoportfeladatokat az egyetemen se.

A Facebook-eseménynél nagyon hirdették, hogy foglaljon előre jegyet az ember lánya, ha be szeretne jutni, és mint kiderült, jogos volt a felhívás, a helyszínt biztosító FAM – Fadrusz Alkotóműhely nem nagy, ellenben elég pici, ami családias hangulatot, de feltehetően a későbbiekben vérre menő harcot eredményez a jegyekért. Reméljük, hogy olyan sikeres előadássorozat lesz belőle, hogy hamarosan nagyobb teremre lesz szükség. Legközelebb március 30.-án láthatjuk újra a csapatot, érdemes felírni a naptárakba!

Aki nem hiszi, járjon utána. Konkrétabban, likeolja az IttésMost Társulat, a Fadrusz Alkotóműhely, és természetesen a Slam Poetry Magyarország Facebook-oldalát, hogy egyszerre három helyről is kaphassa az értesítéseket a következő eseményekről.

Jakobovits Kitti