INTERVIEW

„A győzelmemnél fontosabb az, hogy olyan előadás nyerjen, amit jónak találok”

Szabados-Mavrák Kata interjúra a 2018 januári SPB Klub dobogósaival

2018 első budapesti SPB klubján tapasztalt slammerek álltak a dobogón: Nyáry Luca három, Maier Péter és Irlanda Máté öt éve slammelnek és mindhárman több alkalommal nyertek már slam poetry versenyt. Tudatosan készültek a győzelemre? Mennyire fontos az egyáltalán? Mi kell ahhoz, hogy tíz pontot adjon a zsűri? És kit hiányoltak a dobogóról? Tudj meg többet a legjobbakról!

Úgy mentél fel a színpadra, hogy nyerni fogsz? Úgy írtad már meg esetleg a szöveget is?

Nyáry Luca: Mikor elkezdtem slammelni, rögtön egy első hellyel sikerült indítanom, és utána sokáig úgy éreztem, hogy ha nem nyerek, akkor alulteljesítettem. Akkor voltak tudatosan olyan szövegeim, amik csak arra mentek, hogy minél több embernek tetsszenek. De azokat sem megírni, sem előadni nem élveztem annyira, és nem tudtam olyan büszke lenni rájuk, mint az őszinte szövegeimre. Azóta inkább arról írok, ami fontos nekem, akkor is, ha kevésbé népszerű téma.

Maier Péter: Engem a vége felé húztak ki, tudtam, hogy van ebben a szövegben sok minden, ami megfoghatja a közönséget, és miközben hallottam a visszajelzéseket, meg a reakciókat, álszerénység lenne azt mondani, hogy nem fordult meg a fejemben, hogy ez akár meglehet. De slammelni nem a győzelemért mentem, nyilván. Ezt tartom életem eddigi legjobb szövegének, és el akartam mondani.

Irlanda Máté: Én nem úgy mentem fel, hogy mindenképp dobogós helyet KELL elérnem. Tudniillik Bíró Dénestől kértem kölcsön a belépő árát, és megígértem neki, hogy még aznap visszaadom, valamint cigim sem volt. Nem is úgy írtam, hogy győzelem lesz belőle, ez egy korábbi, egri slam szövegem átszerkesztve picit. Anno nem értem el vele helyezést, most viszont már a Gödörben 2. lettem vele.

Ha írtál már úgy szöveget, hogy tudatosan nyerni akartál, mi volt a módszered?

Nyáry Luca: Sokkal poénosabb, lazább szövegeket írtam, és szerintem gyakran túlzásba estem a káromkodással is…

Maier Péter: Több évvel ezelőtt szerintem volt ilyen attitűdöm, de az akkor úgysem jön össze, ha az ember ennyire görcsösen a győzelemre koncentrál, elvégre pont azt a pluszt öli ki ezzel az alkotói hozzáállással a szövegeiből, ami később megfoghatja az embereket. Az már más kérdés, hogy nyilván nem állok ki olyannal, amiről nem gondolom azt, hogy akár nyerhetne is.

Irlanda Máté: Alapvetően mindig szeretnék dobogós helyen végezni, szóval ez vagy sehogy sem hat a szövegírási gyakorlatomra, vagy mindegyikre másképp. Nem tudom, hogy van-e akár olyan jó hatásfokú metódus, mint ahogy az Oscar-várományos filmeket összerakják, egy dobogós vagy nyertes slam összerakására. Nyilván vannak panelek, amiket általában megesz a közönség, és így a zsűri is, de a slam annyira a pillanatról szól, hogy elég nehéz, sőt szinte lehetetlen minden változóval számolni. Sok geg, szóvicc eszébe jut egymástól függetlenül embereknek. Kihúznak valakit előttem, aki belerakott egy olyat, mint az enyém? Hányadiknak lépek föl? Milyen hangulatban van a közönség, milyen a többi szöveg, stb. Stb.

Szerinted mi kell egy slam győzelemhez?

Nyári Luca: Mivel a slam nagyon “pillanatnyi” műfaj, baromi sok mindentől függ. Nyilván leginkább a szöveg számít, de nagyon sokat nyom az is, hogy mondjuk milyen előadás után jössz Te (vicces után nagyobbat üt a komolyabb és vice versa), vagy, hogy milyen összetételű a közönség. Vannak azért általános tényezők, például a humoros vagy közkedvelt témákat feldolgozó slamek általában jobban teljesítenek a pontozásnál, de ez sincs kőbe vésve, akárki nyerhet J

Maier Péter: Nyilván rengeteg szerencse. Az is köztudott, hogy nem kell, hogy te legyél a legjobb egy esten, hogy vidd a prímet. Közrejátszik a hangulat, a zsűri kompetenciája. Ez persze nem azt jelenti, hogy hülyének kell nézni a közönséget, és direkt olyat írni, amiről tudjuk, hogy nagyobb tömeg élvezheti. A laikus ember számára is akkor leszel emlékezetes, ha arról és úgy beszélsz, ahogy előtted senki. Ez az állandó feladatod. De szerintem ez alap minden művészetben, és a slam is lehet(!) művészet, kapja be, aki nem így gondolja.

Irlanda Máté: Üres közhelynek hangzik, de talán úgy lehet dobogós szöveget írni, ha nem dobogós szöveget akar írni az ember. Nesze semmi, fogd meg jól.

Mit gondolsz a másik kettő januári dobogós szövegről, előadóról?

Nyáry Luca: Mind a kettejüket szeretem, mint embert, és mint slammert is, szóval nagyon örülök annak, hogy mellettük állhattam a díjátadón, de nekem a januári klubot Csider István Zoltán nyerte, megfogott a szövege és sajnálom, hogy nem lett dobogós.

Maier Péter: Luca és Máté különleges egyéniségek a slam poetryben, állandóan hoznak egy szintet, és gyakran állna a dobogón. Szerintem Luca őszintesége fogja meg mindig a közönséget, tök érhető egyébként, emellett okosan ír. Mátéval egy klubból jövünk, volt időm kiismerni, irigylem a szuggesztív előadói készségeit, na meg hát, na… tud szöveget írni! Viszont aki nagyon hiányzott azon az estén a dobogóról, az Csider István Zoltán, szerintem az övé volt a legjobb szöveg, de fogalmam sincs, ki helyett raknám oda, meg hát mi értelme erről elmélkedni.

Irlanda Máté: Maier Petit, és Nyáry Lucát is kedvelem slammerként (alapvetően is, de most ugye nem erről van szó), abszolút megérdemelten értek el helyezést, nem volt okom dühöngeni J

Számodra mennyire fontos a győzelem?

Nyáry Luca: Most már nem az. Mikor elkezdtem, nagyon ebben mértem a sikeremet, de jelenleg inkább az a célom, hogy magamnak megfeleljek és minél személyesebb szövegeket írjak.

Maier Péter: Egyre kevésbé. De kicsit olyan, mintha minél többet nyernék, annál inkább tűnne el a jelentősége, és annál inkább előtérbe kerülne az, hogy a produktummal legyek maximálisan elégedett.

Irlanda Máté: én simán elismerem, ha valaki jobb nálam, de fontos nekem, hogy ki nyert. Az, hogy én legyek az, nem annyira fontos, minthogy olyan előadás nyerjen, amit jónak találok.

Mi a legfontosabb a slamben számodra?

Nyáry Luca: Az, hogy van egy platform, ahol önmagam lehetek és az, hogy emberek ezt hallani is akarják. Ez fantasztikus.

Maier Péter: Bárki elmondhat bármit, és ez király. Előbb-utóbb mindenki részévé válik ennek a közösségnek, és ez az élet sok területén tud adni. Számomra ez is egy önkifejezési forma, meg hát nagyon jó szórakozás.

Irlanda Máté: Számomra a slam legfontosabb eleme a reakció. Minden relációban és minden értelemben. A szöveg (mindez nyilván jó esetben) reakcióba lép a slammerrel, a slammer a szöveggel, a szöveg a közönséggel, a közönség a slammerrel, a végtelenségig. Reakcióba lépnek egymással, reagálnak egymásra, a világra. És ez szép.

Miért pont slammelsz?

Nyáry Luca: Nagyon sok mindent csinálok a slam poetry mellett, az írást is versekkel kezdtem, utána jött a slam. Máshogy szeretem, mint a költészetet, talán kicsit jobban is, mert itt egyszerűen elválaszthatatlan az alkotó a szövegtől, amitől még személyesebb lesz. Tetszik, hogy belelátnak a fejembe, és nem csak a szövegeimet ismerik, hanem kicsit engem is.

Maier Péter: Írok verseket, dalokat, cikkeket is, de a slam ezek mellett meg tud lenni, mint elkülöníthető, önálló alkotói forma. Tetszik az a „hang”, amin a slamek megszólalnak, és azon szerintem nem tud megszólalni egy vers, és ez ugyanúgy fordítva is igaz.

Irlanda Máté: Azért, mert a slamben benne van minden, ami érdekel. Verseket 14 éves korom óta írok, nagyjából színészkedni is akkor kezdtem. Aztán az valahogy elkopott, de mindig hiányzott. A slam fuzionálta a kettőt (nem csak ezt a két dolgot, de amikor kezdtem, ennyit láttam belőle).

Mit hiányolsz a slamből?

Nyáry Luca: Mostanában a rímelő szövegeket. Mikor én kezdtem még nagyon sokan építettünk rímekre, de a mostani klubokon nagyon kevés ilyet hallok.

Maier Péter: Kevés a csapat slam, ezt nagy hiányosságnak érzem, és van egy kis infantilis harag bennem a közönség felé is, hogy miért nem érdekli őket annyira. Hiányzik a megfelelő mennyiségű kritika, azt gondolom, de alapvetően jól halad ennek a kialakulása. Leginkább az új nézőpontok, még nem hallott témák azok, amikből úgy érzem, keveset kapunk manapság, ennek a változásában bízom nagyon.

Irlanda Máté: Több punkot a slambe! Én tök szarul csinálom, de nagyon élem, ha valaki jól csinálja!

Mit üzensz annak, aki meg akarja nyerni a februári havi SPB Klubot?

Nyáry Luca: Két AKG-s sulis társam is a dobogóra pályázik és biztosan szuper szövegeket hoznak, szóval vigyázni kell velük J

Maier Péter: Először azt, hogy ne akarja görcsösen megnyerni! De ha nagyon ragaszkodik hozzá, akkor szimplán rengeteg gyakorlást, legyen az előadás patentre kitréningezve, és akkor minden lehetséges.

Irlanda Máté: Te, aki nyerni szeretnél, jelentkezz! Anélkül nem fog menni.

Mit üzensz a zsűrinek?

Nyáry Luca: A slam nem csak szépen megírt stand up, tessék magasabb pontokat adni a komolyabb szövegeknek is, sokszor alulértékelik őket.

Maier Péter: Következetesség, jegyzetelés stb., nem tudom, hogy ezeken az állandóan elhangzó dolgokon kívül mit lehet még hozzátenni. Akkor üljön ki, ha ezek nem jelentenek neki gondot, és ha figyelmesen végig tudja ülni az összes slamet. És felelősségteljesen, objektíven értékeljen!

Irlanda Máté: Zsűri: Never go full retard!

PROGRAMAJÁNLÓ
Szerinted melyik a valaha elhangzott legjobb magyar slam előadás?

Nyáry Luca: Nekem csak kategóriánként van legjobb, szinte mindenből. Van kedvenc szakítós szövegem, kedvenc politizálós szövegem és kedvenc szülő-gyerek kapcsolat szövegem is, de egy külön kedvencet sose tudnék mutatni.

Maier Péter: Sose tudnám megmondani, melyik a legjobb. Valószínűleg Színész Bobtól valamelyik. De az én favoritom eddig egy Gergály Norbi szöveg, amit az 5. OB-n mondott.

https://www.youtube.com/watch?v=Bi0kPOQRIBo&t=21s

Irlanda Máté: Természetesen Színész Bobtól van, és a Vállald az arcod projektje, amit a Szigeten vettek fel. (kicsit csalok, mert csak a felvételt láttam, és a slam ugye élőben slam csak) minden benne van abban a pár összefűzött szövegben, amitől a slam kibontott zseniális https://youtu.be/8e_2UEpgLs4

SZEMÉLYI

Maier Péter, I. helyezett: 20 éves, többször lett helyezett az SPB klubon és Juhász Marcival megnyerték az V. Országos Csapat Slam Bajnokságot. Azt mondja, hiába igyekszik saját stílust kialakítani, általában ugrándozik a különböző “iskolák” között. Ha mégis van stílusa, az abból ered, hogy tele van beszédhibákkal, így például az, hogy hadar, egyfajta sajátos előadói ismérvéé vált.

Nyáry Luca, II. helyezett: 17 éves, többször lett dobogós vagy nyertes az SPB és más klubokon, de arra a legbüszkébb, hogy egyszer bejutott az Országos Slam Poetry Bajnokságra. Leginkább keretes szerkezetet használ, és rímek nélkül nem tud szöveget írni. Kedvenc témái a saját legnagyobb félelmei, traumái, elmondása szerint ő így dolgozza fel őket.

Irlanda Máté, III. helyezett: 29 éves, volt a dobogó mindegyik fokán az Anker’t-ben, a Gólya Slamen, a Gödörben, Miskolcon, Nyíregyházán és a Vajdaságban is. Elmondása szerint eklektikus a stílusa, kezdetben olyan slameket akart csinálni, mint Színész bob, de aztán rájött, hogy csak egy helyről lopni nem egy nagy vasziszdasz, így azóta inkább mindenhonnan lopkod.

SPB 2018 január videók itt.