Julius Meinl Slam Poetry Bajnokság

Időpont
2019.06.06.
00:00 - 21:30

Helyszín
EFOTT
2481 Velence, Evezős út 1.

Jegyár

Térkép nem érhető el


2019. június 6. -2019. július 12.
DÖNTŐ: 2019. július 12. péntek 21.30 az EFOTT nagyszínpad

Éld át a pillanatot és fedezd fel a benned rejlő költőt a Julius Meinl Slam Poetry Bajnokságán! A tét nem kevesebb, minthogy bemutatkozhatsz a hazai közönségnek az EFOTT nagyszínpadán 2019. július 12-én pénteken este 21.00-22.00 óra között a Wellhello és Rita ORA produkciója között, a verseny döntőjén!

Évről évre egyre többen vesznek részt slam poetry versenyeken, hiszen több mint 15, havi rendszerességgel működő slam klubban valamint évente száznál is több rendezvényen edződnek a performance költészet képviselői. Mára már a slam több, mint műfaj: megkerülhetetlen mozgalommá nőtte ki magát.

A Julius Meinl évek óta népszerűsíti „Fizess Verssel” valamint „Meet with a Poem” kampányával a hazai és nemzetközi költészetet. Szlogenük: „Ébreszd fel a benned rejlő költőt” évek óta emberek százezreit mozgatja meg, hogy a Költészet Világnapján (március 21.) valamint a Kávé Világnapján (október 1) papírra vessék gondolataikat.

Manapság gyakran, elidőzünk a telefonunk felett, kizárva a külvilágot s mindezzel elveszítve annak a lehetőségét, hogy egy-egy pillanatot valóban megélhessünk. Pedig egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, vagy akár kikapcsolódást nyújthat mindenkinek. Főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk azt.”– nyilatkozta Takács Péter a Julius Meinl Magyarország ügyvezetője, a kezdeményezés megálmodója.

Most kíváncsiak vagyunk a TE gondolataidra is!

Ha szereted a költészetet, nyitott vagy a világ dolgaira, szívesen inspirálódsz és várod az új kihívásokat, most rajtad a sor, hogy jelentkezz a Julius Meinl Országos Slam Poetry versenyére, melynek döntőjét az EFOTT nagyszínpadán tartjuk 2019. július 12-én pénteken. Várjuk a hazai slam mozgalom amatőr vagy már akár rutinosabb képviselőinek gondolatait is.

Versenykiírás:

Jelentkezz és legyél TE a legtehetségesebbek egyike, aki az EFOTT nagyszínpadán, a Wellhello és Rita Ora produkciója között mutatkozik be a nagyközönségnek! Nem kell mást tenned, mint igyál egy jó kávét, inspirálódj és készíts egy videót már meglévő, vagy akár új slam szerzeményedről. Az így elkészült produkciót küldd el slampoetry@meinl.hu e-mail címre.A beérkezett műveket, 4 fős szakmai zsűri bírálja el, akiknek köszönhetően a legjobbakra, online is szavazhatsz a Julius Meinl Facebook oldalán!. Zsűri: Vajna Balázs – Slam Poetry Magyarország Egyesület alelnök, Ricsipí (Dósa Richárd) – Animal Cannibals, Süveg Márk Saiid, Magyarország első Slam Poetry országos bajnoka, az ország legrégebben futó állandó havi klubja, a Slam Poetry Budapest Klub állandó házigazdája, a honi szcéna emblematikus figurája, valamint Mészáros Péter, 2017 országos bajnoka, a 2017-es Slam Poetry Európa-bajnokság közönségdíjasa és ötödik helyezettje, a Slam Poetry Szeged és a Slam Poetry Budapest Klub állandó házigazdája.

A verseny menete:

 • Jelentkezés: 2019. június 6-tól 2019. június 20. 23.59-ig
 • Közönségszavazás: 2019. június 24-július 01. 23.59-ig a Julius Meinl Facebook oldalán: www.facebook.com/juliusmeinlhungary :
 • Top 9 közönségszavazás: 2019. július 2-12. 17.00-ig
 • Elődöntő – 2019. július 10. szerda 15.00 óra
 • Elődöntő -2019. július 11. csütörtök 15.00 óra
 • Elődöntő – 2019. július 12 péntek 15.00 óra
 • A Döntő időpontja 2019. július 12. 21.00-22.00 óra között.

Játékszabály:

 1. Slam Poetry Magyarország Egyesület vállalja, hogy közreműködik az EFOTT 2019-en a nyílt nevezéses Slam Poetry bajnokságon, és a szakmai zsűribe 2 tagot delegál. Az egyesület ezen felül vállalja, hogy folyamatos egyeztetés mellett részt vesz a verseny promóciójában a saját online felületein (Facebook: https://www.facebook.com/SlamPoetryHungary Web: www.slampoetry.hu ), illetve folyamatos szakmai segítséget nyújt a verseny sikeres lebonyolításához.

 2. A verseny nyitott, bárki nevezhet.
 3. A nevezés elektronikusan történik. Jelentkezni a slampoetry@meinl.hu e-mail címen lehet 2019. június 6-2019. június 20. között. Facebook üzenetben, kommentben vagy más címre küldve nem érvényes a jelentkezés!
 4. Videód elküldésével elfogadott a Julius Meinl Industrie Holding GmbH és a szervező Julius Meinl Hungary felhasználási feltételeit, mely elérhető a Julius Meinl facebook oldalán: www.facebook.com/JuliusMeinlHungary oldalon.
 5. A bekerülés jelentkezési sorrendben történik, a legjobb videók a 4 fős zsűri elbírálását követően megosztásra kerülnek a Julius Meinl Hungary Facebook oldalán: www.facebook.com/JuliusMeinlHungary
 6. Az első online közönségszavazásra, a TOP 9-be való bekerülésért, 2019. június 24-e és július 1. között kerül sor, ahol a közönség 1 főt, míg a szakmai zsűri 8 főt juttat tovább a TOP 9-be. Ők azok, akik fellépnek a 2019. július 10-12 között tartandó elődöntőkön.

 7. Egy elődöntőn összesen 3 fő versenyez. Arról, hogy ki melyik napon lép a Julius Meinl Slam színpadára, egy előzetes sorsolás dönt, melyről a 9 elődöntőst legkésőbb 2019. július 3-ig tájékoztatunk e-mailen. Ennek módosítására, nincs lehetőség. Indokolt esetben, ha az elődöntő időpontja nem alkalmas számodra, e-mailünkre 24 órán belül válaszolj, így kérelmed egyedi elbírálás alá kerül, melynek eredményéről a szervezők 24 órán belül értesítést küldenek.

 8. Amennyiben a kiválasztott TOP 9 versenyző bármelyike nem tud részt venni az elődöntőn, úgy automatikusan a zsűri pontszáma alapján legtöbb pontszámot kapott – korábban nem továbbjutó – versenyző kap lehetőséget a megmérettetésre. A Julius Meinl Országos Slam Poetry versenyen való indulás feltétele, hogy ráérj a Döntő napján délután 15.00 és 22.00 óra között.

 9. A bajnokságra szánt szöveg kizárólag saját szerzemény lehet, angolul, magyarul vagy a jelentkező anyanyelvén (akár régebbi, akár új). Az előválogatón elhangzott vers később, a döntőn is felhasználható, de az elődöntő körében mindenképp új szerzeménnyel kell majd színpadra lépni.

 10. Tartalmi megkötés nincs, a témaválasztás szabad, de amennyiben mondanivalódban helyet kapnak, azt alábbi üzenetek azt megköszönjük:

 • Ébreszd fel a benned rejlő költőt

 • Éld át a pillanatot

 • Tedd félre a telefonod és nyiss a világ felé

 • Kávé

 1. Az elküldött videókban, az elődöntőkön valamint a döntőn zenét, illetve kelléket használni tilos (a papír vagy telefon, amelyről a felolvasás történik, nem számít kelléknek).
 2. Az elődöntőkön és a döntőn, a versenyzők sorrendjét kalapból fogjuk kihúzni a színpadon.
 3. Az időkorlát (mind a videók, elődöntők és döntő esetében) a megszokott módon 3 perc + 15 másodperc tiszteletidő.
 4. Az időmérés (az elődöntőn és döntőn) akkor indul, amikor először beleszólnak a versenyzők a mikrofonba, mivel azonban a zsűri ezúttal nem pontoz, az idő túllépésért sem jár pontlevonás. Emiatt az idő leteltét zene fogja jelezni (a háttérzene hangerejét folyamatosan emeljük 3 perc 15 mp-től).
 5. Minden elődöntőből 1 versenyző jut tovább a döntőbe a zsűri szakmai véleménye alapján, plusz 1, aki a legtöbb közönség szavazatot kapja.
 6. Amennyiben a közönség által választott versenyző megegyezik az egyik elődöntő nyertessel, úgy a Döntőn fellépő versenyzők létszáma 3 fő. Amennyiben a közönség által választott versenyző nem nyer elődöntőt, a bajnokság közönségdíjasaként mutatkozhat be a döntőn, az elődöntők nyertesei mellett. Rá, a zsűri tovább már nem szavazhat. A bajnokság nyertese a 3 elődöntő nyertes közül kerül ki!
 7. Az eredményhirdetésre az elődöntők végén, a zsűri rövid tanácskozása után kerül sor.
 8. Díjak:
  1. helyezett: 100 000 Ft
  2. helyezett: 60 000 Ft
  3. helyezett:30 000 Ft

Közönségdíjas: Julius Meinl ajándékcsomag

Felhasználási feltételek

Amennyiben saját verset, gondolatot (a továbbiakban „vers”) ír, úgy annak leírásával, elmondásával, és videóra való rögzítésével kijelenti és szavatolja, hogy a vers az Ön szellemi tulajdona, hogy a versre vonatkozó minden törvényes jog Önt illeti meg, valamint hogy a vers nem sérti más természetes vagy jogi személy jogait, ideértve – korlátozások nélkül – a szerzői jogokat is. Kérjük, hogy a szellemi tulajdonjog és más alkalmazandó jogok megsértésének elkerülése érdekében saját verset írjon le.

Saját vers leírása esetén hozzájárul, hogy a Julius Meinl Industrie Holding GmbH valamint a Julius Meinl Hungary (szervezők) a verset, illetve a rögzített videót saját belátása szerint bármilyen módon

felhasználhassa. Visszavonhatatlan, világszerte érvényes, nem kizárólagos és végleges engedélyt

biztosít a vers/videó sokszorosítására, harmadik félnek való továbbadására és kiadására, illetve bármilyen médiatámogatás céljából történő közzétételére (pl.: az interneten) bármilyen kereskedelmi vagy nem kereskedelmi célból, ideértve különösen (korlátozások nélkül) a termékeink és szolgáltatásaink népszerűsítése céljából történő közzétételt.

A Julius Meinl Országos Slam Poetry bajnokság keretében a leírt gondolatért/felvett videóért/versért cserébe biztosított ajándékokat (lásd Julius Meinl Hungary Slam Poetry Bajnokság díjak) leszámítva, az engedélyt térítésmentesen biztosítja számunkra.

Facebook:www.facebook.com/juliusmeinlhungary,

Facebook esemény:

Web:www.meinlcoffee.com

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

A JULIUS MEINL INSPIRÁLÓ VILÁGA

A költészet a bécsi kávéházi kultúra lényege

A Julius Meinl bécsi családi vállalkozás története szorosan összekapcsolódik a bécsi kávéházi kultúrával immár több mint 150 éve. A vállalat, több mint 70 országban a kávéházi kultúra nagykövete, így felmerül a kérdés, hogy vajon miért rajonganak ennyire az emberek ezért a légkörért? Mit keresnek és találnak meg az emberek a bécsi kávéházak hangulatában? Nos, a válasz igen egyszerű: a sajátos kultúra, a különleges bécsi pörkölt kávéfajták, a kávé felszolgálásának módja, valamint önmagában az ihletet adó légkör. Mindez nem csupán a bécsi kávéházi írók és költők munkáiban köszön vissza, hanem a mai napig az inspiráció forrását jelenti a művészek, költők és kreatív emberek számára világszerte. A költészet megalkotói nemcsak a költők, énekesek és művészek, hiszen mindenki költő a maga módján. Néhányunknak talán nem kell sok, hogy utat engedjünk az inspirációinknak, míg másoknak esetleg erősebb hatásokra van szükségük, a gondolatok szabad áramlásához pedig minden korty Julius Meinl kávé hozzájárul.

A Julius Meinl 1862 óta inspirál

Számunkra a bécsi kávéházi kultúra lelke az inspiráció. Lényegét jelenti a költészet. Egy sajátos filozófiáról van szó, mely szerint tudatosan kell kihasználnunk az időt, élveznünk a pillanatot és befogadnunk az ihletet éppúgy, ahogy a bécsi kávéházak irodalmárai tették. Ez pedig nem csak Bécsre igaz. A gyors tempójú kultúrákra is vonatkozik. Legyen szó, Sanghajról, Dubairól, Londonról vagy Chicagóról, az emberek mindenhol keresik a lelassult pillanatokat, amelyek később az inspiráció forrásai lesznek. Ebben az értelemben aktívan szeretnénk arra ösztönözni az embereket minden kontinensen, hogy több költészetet csempésszenek a világunkba, és ezzel tegyék jobb hellyé.”– nyilatkozta Marcel Löffler, a Julius Meinl Industry Holding elnök-vezérigazgatója.

Carina Leb, a Julius Meinl Industry Holding nemzetközi marketing igazgatója szerint „A költészet életre keltése jelenti a Julius Meinl vízióját. Az emberek motiválása világszerte, kreativitásuk feltárása és valóra váltása rendkívül ambiciózus cél..”

Julius Meinl inspiráló világa

A Julius Meinl naponta 5 millió, évente pedig közel kétmilliárd ember csésze kávéjáról gondoskodik világszerte. Közel 150 év tapasztalattal és hagyománnyal a hátuk mögött, üzleti tevékenységük legfontosabb ágazatát a prémium kávé és a tea jelenti. Márkaépítésük fő területe a szálloda-és vendéglátóipar. Az osztrák családi vállalatot 1862-ben alapították. Semmi máshoz nem hasonlítható módon a cég a bécsi kávéházi kultúrát szimbolizálja, amelynek nagykövete Julius Meinl. 70 országban 40 000 gasztronómiai és üzleti vásárló számít a Julius Meinl kávéra. Az osztrák gasztronómiában a hagyományosan pörkölt kávé első helye vitathatatlan. Ennek következtében a vállalat a klasszikus pörkölésre, a prémium minőségre és az átfogó ügyfélszolgálatra támaszkodik. A siker kulcsa ez, amely az alapító, Julius Meinl I. receptjét követi. Ő volt az, aki az elsők között, kifejlesztette az ipari kávébab pörkölési módszert, több mint 150 évvel ezelőtt, és akit ma a bécsi kávéházi kultúra egyik atyjaként tisztelünk.

Adatok és tények a Julius Meinl cégcsoportról:

 • 700 alkalmazott világszerte

 • A világon több mint 70 országban forgalmazzák, és több mint 40 országban szerepel a 3 vezető prémium kávémárka között

 • Mintegy 40 000 üzleti partnernél megtalálható világszerte

 • Gyártási helyszínek Bécsben (Ausztria) és Vicenzában (Olaszország)

SLAM POETRY MAGYARORSZÁG – SLAM POETRY BUDAPEST

A hazai slam mozgalmat a budapesti Műcsarnok indította el 2006 februárjában Budapest Slam nevű rendezvényével, amit költők és rapperek csatájaként tartanak számon. Egy évre rá következett a folytatás, a Budapest Slam 2, nemzetközi vendégekkel kiegészülve. Egy évvel később, 2008 januárjától a Ludditákból ismert Fiáth Titanilla (Tita) és akkor még három kevésbé ismert, de lelkes Slam-rajongó – Mavrák Katalin (Hugee), Matits István (Id) és Prekopcsák Zoltán – havi rendszerességgel kezdett szervezni Slam Poetry esteket egy budapesti étterem, a Kőleves pincehelyiségében. Megalakult a Slam Poetry Budapest (SPB), mely az előző két év mintáját látva minden alkalommal megadott egy témát, de újításként tíz szavas versenyt is rendeztek, az Open Mic keretében pedig mindenki számára szabad volt a mikrofon.

A Műcsarnok és az SPB sikereit követően a Tilos Rádió is hamar aktivizálta magát slam ügyben, és a hazai underground szcénának lehetőséget és támaszt nyújtó Bly Managementtel karöltve szintén elkezdte random rendszerességű Tilos Slam sorozatát, valamint elindította saját slam műsorát Sztriit Noiz néven Chi-Korea műsorvezetővel.

2009 őszén rendezték meg Berlinben az Első Európai Slam Napokat , melyen közel 200 slammer vett részt 17 országból, köztük több magyar is képviseltette magát a SPB és a Bly Management jóvoltából, workshopok, performanszok és versenyek keretein belül. Ettől kezdve a SPB és a Bly Management már együttműködésben próbált egyre nagyobb teret nyerni a műfajnak Magyarországon, ami olyannyira sikerült, hogy végül egyre nagyobb közönséget vonzó események kerültek megrendezésre.

2012-ben a havi rendszerességű SLAM POETRY BUDAPEST KLUB sorozat átköltözött a Kőlevesből a szomszédos Mika Tivadarba (VII. Kazinczy u. 47.), majd 2013 nyarán a szomszédos Kolor Bárba (VII. Király u. 13.). 2014 júniusától pedig az AnKERT (VI. Paulay Ede u. 33.) ad otthont a nyílt nevezéses slam versenynek minden hónap utolsó csütörtökén.

2012. október 7-én újabb mérföldkőhöz érkezett a hazai slam poetry története, ekkor került megrendezésre a I. Országos Slam Poetry Bajnokság a Trafóban. Ennek győztese, Süveg Márk Saiid képviselte Magyarországot Antwerpenben, a 2012-es European Slampionship elnevezésű rendezvényen.

Ezt követte 2013 tavaszán az I. Országos Team Slam Bajnokság. A műfaj egyre növekvő hazai népszerűségét jelzi, hogy a II. Országos Slam Poetry Bajnokságra több mint 150 versenyző jelentkezett. A selejtezőkre 2013. október 4-6. között került sor a Corvintetőn, az innen továbbjutó 25 slammer 2013. november 15-én, a Trafóban küzdött meg egymással a bajnoki címért, amelyet másodszorra is Süveg Márk Saiid szerzett meg. 2014. április 24-én, a II. Országos Team Slam Bajnokság döntőjén a 2013-ban győztes csapat, a DreamTime! (Tolnai Eszti és Gábor Tamás Indiana) megvédte bajnoki címét. A 2014. október 26-án, a Trafóban megrendezett III. Országos Slam Poetry Bajnokságot Horváth Kristóf Színész Bob nyerte meg, így novemberben ő utazott Malmőbe, hogy a European Poetry Slam Championship-en Magyarországot képviselje.

Mindemellett fontos azt is kiemelni, hogy a slam poetry, nem csak Budapesten vonz egyre több érdeklődőt, hanem vidéken és a határon túl is egyre több slam rendezvényt szerveznek nagy sikerrel, többek között Pécsen, Szegeden, Sopronban, Veszprémben, Debrecenben, Győrben, Százhalombattán, Kecskeméten, illetve Erdélyben és a Felvidéken is.

Időpont
2019.06.06.
00:00 - 21:30

Helyszín
EFOTT
2481 Velence, Evezős út 1.

Jegyár

Térkép nem érhető el


2019. június 6. -2019. július 12.
DÖNTŐ: 2019. július 12. péntek 21.30 az EFOTT nagyszínpad

Éld át a pillanatot és fedezd fel a benned rejlő költőt a Julius Meinl Slam Poetry Bajnokságán! A tét nem kevesebb, minthogy bemutatkozhatsz a hazai közönségnek az EFOTT nagyszínpadán 2019. július 12-én pénteken este 21.00-22.00 óra között a Wellhello és Rita ORA produkciója között, a verseny döntőjén!

Évről évre egyre többen vesznek részt slam poetry versenyeken, hiszen több mint 15, havi rendszerességgel működő slam klubban valamint évente száznál is több rendezvényen edződnek a performance költészet képviselői. Mára már a slam több, mint műfaj: megkerülhetetlen mozgalommá nőtte ki magát.

A Julius Meinl évek óta népszerűsíti „Fizess Verssel” valamint „Meet with a Poem” kampányával a hazai és nemzetközi költészetet. Szlogenük: „Ébreszd fel a benned rejlő költőt” évek óta emberek százezreit mozgatja meg, hogy a Költészet Világnapján (március 21.) valamint a Kávé Világnapján (október 1) papírra vessék gondolataikat.

Manapság gyakran, elidőzünk a telefonunk felett, kizárva a külvilágot s mindezzel elveszítve annak a lehetőségét, hogy egy-egy pillanatot valóban megélhessünk. Pedig egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, vagy akár kikapcsolódást nyújthat mindenkinek. Főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk azt.”– nyilatkozta Takács Péter a Julius Meinl Magyarország ügyvezetője, a kezdeményezés megálmodója.

Most kíváncsiak vagyunk a TE gondolataidra is!

Ha szereted a költészetet, nyitott vagy a világ dolgaira, szívesen inspirálódsz és várod az új kihívásokat, most rajtad a sor, hogy jelentkezz a Julius Meinl Országos Slam Poetry versenyére, melynek döntőjét az EFOTT nagyszínpadán tartjuk 2019. július 12-én pénteken. Várjuk a hazai slam mozgalom amatőr vagy már akár rutinosabb képviselőinek gondolatait is.

Versenykiírás:

Jelentkezz és legyél TE a legtehetségesebbek egyike, aki az EFOTT nagyszínpadán, a Wellhello és Rita Ora produkciója között mutatkozik be a nagyközönségnek! Nem kell mást tenned, mint igyál egy jó kávét, inspirálódj és készíts egy videót már meglévő, vagy akár új slam szerzeményedről. Az így elkészült produkciót küldd el slampoetry@meinl.hu e-mail címre.A beérkezett műveket, 4 fős szakmai zsűri bírálja el, akiknek köszönhetően a legjobbakra, online is szavazhatsz a Julius Meinl Facebook oldalán!. Zsűri: Vajna Balázs – Slam Poetry Magyarország Egyesület alelnök, Ricsipí (Dósa Richárd) – Animal Cannibals, Süveg Márk Saiid, Magyarország első Slam Poetry országos bajnoka, az ország legrégebben futó állandó havi klubja, a Slam Poetry Budapest Klub állandó házigazdája, a honi szcéna emblematikus figurája, valamint Mészáros Péter, 2017 országos bajnoka, a 2017-es Slam Poetry Európa-bajnokság közönségdíjasa és ötödik helyezettje, a Slam Poetry Szeged és a Slam Poetry Budapest Klub állandó házigazdája.

A verseny menete:

Játékszabály:

 1. Slam Poetry Magyarország Egyesület vállalja, hogy közreműködik az EFOTT 2019-en a nyílt nevezéses Slam Poetry bajnokságon, és a szakmai zsűribe 2 tagot delegál. Az egyesület ezen felül vállalja, hogy folyamatos egyeztetés mellett részt vesz a verseny promóciójában a saját online felületein (Facebook: https://www.facebook.com/SlamPoetryHungary Web: www.slampoetry.hu ), illetve folyamatos szakmai segítséget nyújt a verseny sikeres lebonyolításához.

 2. A verseny nyitott, bárki nevezhet.
 3. A nevezés elektronikusan történik. Jelentkezni a slampoetry@meinl.hu e-mail címen lehet 2019. június 6-2019. június 20. között. Facebook üzenetben, kommentben vagy más címre küldve nem érvényes a jelentkezés!
 4. Videód elküldésével elfogadott a Julius Meinl Industrie Holding GmbH és a szervező Julius Meinl Hungary felhasználási feltételeit, mely elérhető a Julius Meinl facebook oldalán: www.facebook.com/JuliusMeinlHungary oldalon.
 5. A bekerülés jelentkezési sorrendben történik, a legjobb videók a 4 fős zsűri elbírálását követően megosztásra kerülnek a Julius Meinl Hungary Facebook oldalán: www.facebook.com/JuliusMeinlHungary
 6. Az első online közönségszavazásra, a TOP 9-be való bekerülésért, 2019. június 24-e és július 1. között kerül sor, ahol a közönség 1 főt, míg a szakmai zsűri 8 főt juttat tovább a TOP 9-be. Ők azok, akik fellépnek a 2019. július 10-12 között tartandó elődöntőkön.

 7. Egy elődöntőn összesen 3 fő versenyez. Arról, hogy ki melyik napon lép a Julius Meinl Slam színpadára, egy előzetes sorsolás dönt, melyről a 9 elődöntőst legkésőbb 2019. július 3-ig tájékoztatunk e-mailen. Ennek módosítására, nincs lehetőség. Indokolt esetben, ha az elődöntő időpontja nem alkalmas számodra, e-mailünkre 24 órán belül válaszolj, így kérelmed egyedi elbírálás alá kerül, melynek eredményéről a szervezők 24 órán belül értesítést küldenek.

 8. Amennyiben a kiválasztott TOP 9 versenyző bármelyike nem tud részt venni az elődöntőn, úgy automatikusan a zsűri pontszáma alapján legtöbb pontszámot kapott – korábban nem továbbjutó – versenyző kap lehetőséget a megmérettetésre. A Julius Meinl Országos Slam Poetry versenyen való indulás feltétele, hogy ráérj a Döntő napján délután 15.00 és 22.00 óra között.

 9. A bajnokságra szánt szöveg kizárólag saját szerzemény lehet, angolul, magyarul vagy a jelentkező anyanyelvén (akár régebbi, akár új). Az előválogatón elhangzott vers később, a döntőn is felhasználható, de az elődöntő körében mindenképp új szerzeménnyel kell majd színpadra lépni.

 10. Tartalmi megkötés nincs, a témaválasztás szabad, de amennyiben mondanivalódban helyet kapnak, azt alábbi üzenetek azt megköszönjük:

 1. Az elküldött videókban, az elődöntőkön valamint a döntőn zenét, illetve kelléket használni tilos (a papír vagy telefon, amelyről a felolvasás történik, nem számít kelléknek).
 2. Az elődöntőkön és a döntőn, a versenyzők sorrendjét kalapból fogjuk kihúzni a színpadon.
 3. Az időkorlát (mind a videók, elődöntők és döntő esetében) a megszokott módon 3 perc + 15 másodperc tiszteletidő.
 4. Az időmérés (az elődöntőn és döntőn) akkor indul, amikor először beleszólnak a versenyzők a mikrofonba, mivel azonban a zsűri ezúttal nem pontoz, az idő túllépésért sem jár pontlevonás. Emiatt az idő leteltét zene fogja jelezni (a háttérzene hangerejét folyamatosan emeljük 3 perc 15 mp-től).
 5. Minden elődöntőből 1 versenyző jut tovább a döntőbe a zsűri szakmai véleménye alapján, plusz 1, aki a legtöbb közönség szavazatot kapja.
 6. Amennyiben a közönség által választott versenyző megegyezik az egyik elődöntő nyertessel, úgy a Döntőn fellépő versenyzők létszáma 3 fő. Amennyiben a közönség által választott versenyző nem nyer elődöntőt, a bajnokság közönségdíjasaként mutatkozhat be a döntőn, az elődöntők nyertesei mellett. Rá, a zsűri tovább már nem szavazhat. A bajnokság nyertese a 3 elődöntő nyertes közül kerül ki!
 7. Az eredményhirdetésre az elődöntők végén, a zsűri rövid tanácskozása után kerül sor.
 8. Díjak:

Közönségdíjas: Julius Meinl ajándékcsomag

Felhasználási feltételek

Amennyiben saját verset, gondolatot (a továbbiakban „vers”) ír, úgy annak leírásával, elmondásával, és videóra való rögzítésével kijelenti és szavatolja, hogy a vers az Ön szellemi tulajdona, hogy a versre vonatkozó minden törvényes jog Önt illeti meg, valamint hogy a vers nem sérti más természetes vagy jogi személy jogait, ideértve – korlátozások nélkül – a szerzői jogokat is. Kérjük, hogy a szellemi tulajdonjog és más alkalmazandó jogok megsértésének elkerülése érdekében saját verset írjon le.

Saját vers leírása esetén hozzájárul, hogy a Julius Meinl Industrie Holding GmbH valamint a Julius Meinl Hungary (szervezők) a verset, illetve a rögzített videót saját belátása szerint bármilyen módon

felhasználhassa. Visszavonhatatlan, világszerte érvényes, nem kizárólagos és végleges engedélyt

biztosít a vers/videó sokszorosítására, harmadik félnek való továbbadására és kiadására, illetve bármilyen médiatámogatás céljából történő közzétételére (pl.: az interneten) bármilyen kereskedelmi vagy nem kereskedelmi célból, ideértve különösen (korlátozások nélkül) a termékeink és szolgáltatásaink népszerűsítése céljából történő közzétételt.

A Julius Meinl Országos Slam Poetry bajnokság keretében a leírt gondolatért/felvett videóért/versért cserébe biztosított ajándékokat (lásd Julius Meinl Hungary Slam Poetry Bajnokság díjak) leszámítva, az engedélyt térítésmentesen biztosítja számunkra.

Facebook:www.facebook.com/juliusmeinlhungary,

Facebook esemény:

Web:www.meinlcoffee.com

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

A JULIUS MEINL INSPIRÁLÓ VILÁGA

A költészet a bécsi kávéházi kultúra lényege

A Julius Meinl bécsi családi vállalkozás története szorosan összekapcsolódik a bécsi kávéházi kultúrával immár több mint 150 éve. A vállalat, több mint 70 országban a kávéházi kultúra nagykövete, így felmerül a kérdés, hogy vajon miért rajonganak ennyire az emberek ezért a légkörért? Mit keresnek és találnak meg az emberek a bécsi kávéházak hangulatában? Nos, a válasz igen egyszerű: a sajátos kultúra, a különleges bécsi pörkölt kávéfajták, a kávé felszolgálásának módja, valamint önmagában az ihletet adó légkör. Mindez nem csupán a bécsi kávéházi írók és költők munkáiban köszön vissza, hanem a mai napig az inspiráció forrását jelenti a művészek, költők és kreatív emberek számára világszerte. A költészet megalkotói nemcsak a költők, énekesek és művészek, hiszen mindenki költő a maga módján. Néhányunknak talán nem kell sok, hogy utat engedjünk az inspirációinknak, míg másoknak esetleg erősebb hatásokra van szükségük, a gondolatok szabad áramlásához pedig minden korty Julius Meinl kávé hozzájárul.

A Julius Meinl 1862 óta inspirál

Számunkra a bécsi kávéházi kultúra lelke az inspiráció. Lényegét jelenti a költészet. Egy sajátos filozófiáról van szó, mely szerint tudatosan kell kihasználnunk az időt, élveznünk a pillanatot és befogadnunk az ihletet éppúgy, ahogy a bécsi kávéházak irodalmárai tették. Ez pedig nem csak Bécsre igaz. A gyors tempójú kultúrákra is vonatkozik. Legyen szó, Sanghajról, Dubairól, Londonról vagy Chicagóról, az emberek mindenhol keresik a lelassult pillanatokat, amelyek később az inspiráció forrásai lesznek. Ebben az értelemben aktívan szeretnénk arra ösztönözni az embereket minden kontinensen, hogy több költészetet csempésszenek a világunkba, és ezzel tegyék jobb hellyé.”– nyilatkozta Marcel Löffler, a Julius Meinl Industry Holding elnök-vezérigazgatója.

Carina Leb, a Julius Meinl Industry Holding nemzetközi marketing igazgatója szerint „A költészet életre keltése jelenti a Julius Meinl vízióját. Az emberek motiválása világszerte, kreativitásuk feltárása és valóra váltása rendkívül ambiciózus cél..”

Julius Meinl inspiráló világa

A Julius Meinl naponta 5 millió, évente pedig közel kétmilliárd ember csésze kávéjáról gondoskodik világszerte. Közel 150 év tapasztalattal és hagyománnyal a hátuk mögött, üzleti tevékenységük legfontosabb ágazatát a prémium kávé és a tea jelenti. Márkaépítésük fő területe a szálloda-és vendéglátóipar. Az osztrák családi vállalatot 1862-ben alapították. Semmi máshoz nem hasonlítható módon a cég a bécsi kávéházi kultúrát szimbolizálja, amelynek nagykövete Julius Meinl. 70 országban 40 000 gasztronómiai és üzleti vásárló számít a Julius Meinl kávéra. Az osztrák gasztronómiában a hagyományosan pörkölt kávé első helye vitathatatlan. Ennek következtében a vállalat a klasszikus pörkölésre, a prémium minőségre és az átfogó ügyfélszolgálatra támaszkodik. A siker kulcsa ez, amely az alapító, Julius Meinl I. receptjét követi. Ő volt az, aki az elsők között, kifejlesztette az ipari kávébab pörkölési módszert, több mint 150 évvel ezelőtt, és akit ma a bécsi kávéházi kultúra egyik atyjaként tisztelünk.

Adatok és tények a Julius Meinl cégcsoportról:

SLAM POETRY MAGYARORSZÁG – SLAM POETRY BUDAPEST

A hazai slam mozgalmat a budapesti Műcsarnok indította el 2006 februárjában Budapest Slam nevű rendezvényével, amit költők és rapperek csatájaként tartanak számon. Egy évre rá következett a folytatás, a Budapest Slam 2, nemzetközi vendégekkel kiegészülve. Egy évvel később, 2008 januárjától a Ludditákból ismert Fiáth Titanilla (Tita) és akkor még három kevésbé ismert, de lelkes Slam-rajongó – Mavrák Katalin (Hugee), Matits István (Id) és Prekopcsák Zoltán – havi rendszerességgel kezdett szervezni Slam Poetry esteket egy budapesti étterem, a Kőleves pincehelyiségében. Megalakult a Slam Poetry Budapest (SPB), mely az előző két év mintáját látva minden alkalommal megadott egy témát, de újításként tíz szavas versenyt is rendeztek, az Open Mic keretében pedig mindenki számára szabad volt a mikrofon.

A Műcsarnok és az SPB sikereit követően a Tilos Rádió is hamar aktivizálta magát slam ügyben, és a hazai underground szcénának lehetőséget és támaszt nyújtó Bly Managementtel karöltve szintén elkezdte random rendszerességű Tilos Slam sorozatát, valamint elindította saját slam műsorát Sztriit Noiz néven Chi-Korea műsorvezetővel.

2009 őszén rendezték meg Berlinben az Első Európai Slam Napokat , melyen közel 200 slammer vett részt 17 országból, köztük több magyar is képviseltette magát a SPB és a Bly Management jóvoltából, workshopok, performanszok és versenyek keretein belül. Ettől kezdve a SPB és a Bly Management már együttműködésben próbált egyre nagyobb teret nyerni a műfajnak Magyarországon, ami olyannyira sikerült, hogy végül egyre nagyobb közönséget vonzó események kerültek megrendezésre.

2012-ben a havi rendszerességű SLAM POETRY BUDAPEST KLUB sorozat átköltözött a Kőlevesből a szomszédos Mika Tivadarba (VII. Kazinczy u. 47.), majd 2013 nyarán a szomszédos Kolor Bárba (VII. Király u. 13.). 2014 júniusától pedig az AnKERT (VI. Paulay Ede u. 33.) ad otthont a nyílt nevezéses slam versenynek minden hónap utolsó csütörtökén.

2012. október 7-én újabb mérföldkőhöz érkezett a hazai slam poetry története, ekkor került megrendezésre a I. Országos Slam Poetry Bajnokság a Trafóban. Ennek győztese, Süveg Márk Saiid képviselte Magyarországot Antwerpenben, a 2012-es European Slampionship elnevezésű rendezvényen.

Ezt követte 2013 tavaszán az I. Országos Team Slam Bajnokság. A műfaj egyre növekvő hazai népszerűségét jelzi, hogy a II. Országos Slam Poetry Bajnokságra több mint 150 versenyző jelentkezett. A selejtezőkre 2013. október 4-6. között került sor a Corvintetőn, az innen továbbjutó 25 slammer 2013. november 15-én, a Trafóban küzdött meg egymással a bajnoki címért, amelyet másodszorra is Süveg Márk Saiid szerzett meg. 2014. április 24-én, a II. Országos Team Slam Bajnokság döntőjén a 2013-ban győztes csapat, a DreamTime! (Tolnai Eszti és Gábor Tamás Indiana) megvédte bajnoki címét. A 2014. október 26-án, a Trafóban megrendezett III. Országos Slam Poetry Bajnokságot Horváth Kristóf Színész Bob nyerte meg, így novemberben ő utazott Malmőbe, hogy a European Poetry Slam Championship-en Magyarországot képviselje.

Mindemellett fontos azt is kiemelni, hogy a slam poetry, nem csak Budapesten vonz egyre több érdeklődőt, hanem vidéken és a határon túl is egyre több slam rendezvényt szerveznek nagy sikerrel, többek között Pécsen, Szegeden, Sopronban, Veszprémben, Debrecenben, Győrben, Százhalombattán, Kecskeméten, illetve Erdélyben és a Felvidéken is.

Időpont
2019.06.06.
00:00 - 21:30

Helyszín
EFOTT
2481 Velence, Evezős út 1.

Jegyár

Térkép nem érhető el


2019. június 6. -2019. július 12.
DÖNTŐ: 2019. július 12. péntek 21.30 az EFOTT nagyszínpad

Éld át a pillanatot és fedezd fel a benned rejlő költőt a Julius Meinl Slam Poetry Bajnokságán! A tét nem kevesebb, minthogy bemutatkozhatsz a hazai közönségnek az EFOTT nagyszínpadán 2019. július 12-én pénteken este 21.00-22.00 óra között a Wellhello és Rita ORA produkciója között, a verseny döntőjén!

Évről évre egyre többen vesznek részt slam poetry versenyeken, hiszen több mint 15, havi rendszerességgel működő slam klubban valamint évente száznál is több rendezvényen edződnek a performance költészet képviselői. Mára már a slam több, mint műfaj: megkerülhetetlen mozgalommá nőtte ki magát.

A Julius Meinl évek óta népszerűsíti „Fizess Verssel” valamint „Meet with a Poem” kampányával a hazai és nemzetközi költészetet. Szlogenük: „Ébreszd fel a benned rejlő költőt” évek óta emberek százezreit mozgatja meg, hogy a Költészet Világnapján (március 21.) valamint a Kávé Világnapján (október 1) papírra vessék gondolataikat.

Manapság gyakran, elidőzünk a telefonunk felett, kizárva a külvilágot s mindezzel elveszítve annak a lehetőségét, hogy egy-egy pillanatot valóban megélhessünk. Pedig egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, vagy akár kikapcsolódást nyújthat mindenkinek. Főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk azt.”– nyilatkozta Takács Péter a Julius Meinl Magyarország ügyvezetője, a kezdeményezés megálmodója.

Most kíváncsiak vagyunk a TE gondolataidra is!

Ha szereted a költészetet, nyitott vagy a világ dolgaira, szívesen inspirálódsz és várod az új kihívásokat, most rajtad a sor, hogy jelentkezz a Julius Meinl Országos Slam Poetry versenyére, melynek döntőjét az EFOTT nagyszínpadán tartjuk 2019. július 12-én pénteken. Várjuk a hazai slam mozgalom amatőr vagy már akár rutinosabb képviselőinek gondolatait is.

Versenykiírás:

Jelentkezz és legyél TE a legtehetségesebbek egyike, aki az EFOTT nagyszínpadán, a Wellhello és Rita Ora produkciója között mutatkozik be a nagyközönségnek! Nem kell mást tenned, mint igyál egy jó kávét, inspirálódj és készíts egy videót már meglévő, vagy akár új slam szerzeményedről. Az így elkészült produkciót küldd el slampoetry@meinl.hu e-mail címre.A beérkezett műveket, 4 fős szakmai zsűri bírálja el, akiknek köszönhetően a legjobbakra, online is szavazhatsz a Julius Meinl Facebook oldalán!. Zsűri: Vajna Balázs – Slam Poetry Magyarország Egyesület alelnök, Ricsipí (Dósa Richárd) – Animal Cannibals, Süveg Márk Saiid, Magyarország első Slam Poetry országos bajnoka, az ország legrégebben futó állandó havi klubja, a Slam Poetry Budapest Klub állandó házigazdája, a honi szcéna emblematikus figurája, valamint Mészáros Péter, 2017 országos bajnoka, a 2017-es Slam Poetry Európa-bajnokság közönségdíjasa és ötödik helyezettje, a Slam Poetry Szeged és a Slam Poetry Budapest Klub állandó házigazdája.

A verseny menete:

Játékszabály:

 1. Slam Poetry Magyarország Egyesület vállalja, hogy közreműködik az EFOTT 2019-en a nyílt nevezéses Slam Poetry bajnokságon, és a szakmai zsűribe 2 tagot delegál. Az egyesület ezen felül vállalja, hogy folyamatos egyeztetés mellett részt vesz a verseny promóciójában a saját online felületein (Facebook: https://www.facebook.com/SlamPoetryHungary Web: www.slampoetry.hu ), illetve folyamatos szakmai segítséget nyújt a verseny sikeres lebonyolításához.

 2. A verseny nyitott, bárki nevezhet.
 3. A nevezés elektronikusan történik. Jelentkezni a slampoetry@meinl.hu e-mail címen lehet 2019. június 6-2019. június 20. között. Facebook üzenetben, kommentben vagy más címre küldve nem érvényes a jelentkezés!
 4. Videód elküldésével elfogadott a Julius Meinl Industrie Holding GmbH és a szervező Julius Meinl Hungary felhasználási feltételeit, mely elérhető a Julius Meinl facebook oldalán: www.facebook.com/JuliusMeinlHungary oldalon.
 5. A bekerülés jelentkezési sorrendben történik, a legjobb videók a 4 fős zsűri elbírálását követően megosztásra kerülnek a Julius Meinl Hungary Facebook oldalán: www.facebook.com/JuliusMeinlHungary
 6. Az első online közönségszavazásra, a TOP 9-be való bekerülésért, 2019. június 24-e és július 1. között kerül sor, ahol a közönség 1 főt, míg a szakmai zsűri 8 főt juttat tovább a TOP 9-be. Ők azok, akik fellépnek a 2019. július 10-12 között tartandó elődöntőkön.

 7. Egy elődöntőn összesen 3 fő versenyez. Arról, hogy ki melyik napon lép a Julius Meinl Slam színpadára, egy előzetes sorsolás dönt, melyről a 9 elődöntőst legkésőbb 2019. július 3-ig tájékoztatunk e-mailen. Ennek módosítására, nincs lehetőség. Indokolt esetben, ha az elődöntő időpontja nem alkalmas számodra, e-mailünkre 24 órán belül válaszolj, így kérelmed egyedi elbírálás alá kerül, melynek eredményéről a szervezők 24 órán belül értesítést küldenek.

 8. Amennyiben a kiválasztott TOP 9 versenyző bármelyike nem tud részt venni az elődöntőn, úgy automatikusan a zsűri pontszáma alapján legtöbb pontszámot kapott – korábban nem továbbjutó – versenyző kap lehetőséget a megmérettetésre. A Julius Meinl Országos Slam Poetry versenyen való indulás feltétele, hogy ráérj a Döntő napján délután 15.00 és 22.00 óra között.

 9. A bajnokságra szánt szöveg kizárólag saját szerzemény lehet, angolul, magyarul vagy a jelentkező anyanyelvén (akár régebbi, akár új). Az előválogatón elhangzott vers később, a döntőn is felhasználható, de az elődöntő körében mindenképp új szerzeménnyel kell majd színpadra lépni.

 10. Tartalmi megkötés nincs, a témaválasztás szabad, de amennyiben mondanivalódban helyet kapnak, azt alábbi üzenetek azt megköszönjük:

 1. Az elküldött videókban, az elődöntőkön valamint a döntőn zenét, illetve kelléket használni tilos (a papír vagy telefon, amelyről a felolvasás történik, nem számít kelléknek).
 2. Az elődöntőkön és a döntőn, a versenyzők sorrendjét kalapból fogjuk kihúzni a színpadon.
 3. Az időkorlát (mind a videók, elődöntők és döntő esetében) a megszokott módon 3 perc + 15 másodperc tiszteletidő.
 4. Az időmérés (az elődöntőn és döntőn) akkor indul, amikor először beleszólnak a versenyzők a mikrofonba, mivel azonban a zsűri ezúttal nem pontoz, az idő túllépésért sem jár pontlevonás. Emiatt az idő leteltét zene fogja jelezni (a háttérzene hangerejét folyamatosan emeljük 3 perc 15 mp-től).
 5. Minden elődöntőből 1 versenyző jut tovább a döntőbe a zsűri szakmai véleménye alapján, plusz 1, aki a legtöbb közönség szavazatot kapja.
 6. Amennyiben a közönség által választott versenyző megegyezik az egyik elődöntő nyertessel, úgy a Döntőn fellépő versenyzők létszáma 3 fő. Amennyiben a közönség által választott versenyző nem nyer elődöntőt, a bajnokság közönségdíjasaként mutatkozhat be a döntőn, az elődöntők nyertesei mellett. Rá, a zsűri tovább már nem szavazhat. A bajnokság nyertese a 3 elődöntő nyertes közül kerül ki!
 7. Az eredményhirdetésre az elődöntők végén, a zsűri rövid tanácskozása után kerül sor.
 8. Díjak:

Közönségdíjas: Julius Meinl ajándékcsomag

Felhasználási feltételek

Amennyiben saját verset, gondolatot (a továbbiakban „vers”) ír, úgy annak leírásával, elmondásával, és videóra való rögzítésével kijelenti és szavatolja, hogy a vers az Ön szellemi tulajdona, hogy a versre vonatkozó minden törvényes jog Önt illeti meg, valamint hogy a vers nem sérti más természetes vagy jogi személy jogait, ideértve – korlátozások nélkül – a szerzői jogokat is. Kérjük, hogy a szellemi tulajdonjog és más alkalmazandó jogok megsértésének elkerülése érdekében saját verset írjon le.

Saját vers leírása esetén hozzájárul, hogy a Julius Meinl Industrie Holding GmbH valamint a Julius Meinl Hungary (szervezők) a verset, illetve a rögzített videót saját belátása szerint bármilyen módon

felhasználhassa. Visszavonhatatlan, világszerte érvényes, nem kizárólagos és végleges engedélyt

biztosít a vers/videó sokszorosítására, harmadik félnek való továbbadására és kiadására, illetve bármilyen médiatámogatás céljából történő közzétételére (pl.: az interneten) bármilyen kereskedelmi vagy nem kereskedelmi célból, ideértve különösen (korlátozások nélkül) a termékeink és szolgáltatásaink népszerűsítése céljából történő közzétételt.

A Julius Meinl Országos Slam Poetry bajnokság keretében a leírt gondolatért/felvett videóért/versért cserébe biztosított ajándékokat (lásd Julius Meinl Hungary Slam Poetry Bajnokság díjak) leszámítva, az engedélyt térítésmentesen biztosítja számunkra.

Facebook:www.facebook.com/juliusmeinlhungary,

Facebook esemény:

Web:www.meinlcoffee.com

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

A JULIUS MEINL INSPIRÁLÓ VILÁGA

A költészet a bécsi kávéházi kultúra lényege

A Julius Meinl bécsi családi vállalkozás története szorosan összekapcsolódik a bécsi kávéházi kultúrával immár több mint 150 éve. A vállalat, több mint 70 országban a kávéházi kultúra nagykövete, így felmerül a kérdés, hogy vajon miért rajonganak ennyire az emberek ezért a légkörért? Mit keresnek és találnak meg az emberek a bécsi kávéházak hangulatában? Nos, a válasz igen egyszerű: a sajátos kultúra, a különleges bécsi pörkölt kávéfajták, a kávé felszolgálásának módja, valamint önmagában az ihletet adó légkör. Mindez nem csupán a bécsi kávéházi írók és költők munkáiban köszön vissza, hanem a mai napig az inspiráció forrását jelenti a művészek, költők és kreatív emberek számára világszerte. A költészet megalkotói nemcsak a költők, énekesek és művészek, hiszen mindenki költő a maga módján. Néhányunknak talán nem kell sok, hogy utat engedjünk az inspirációinknak, míg másoknak esetleg erősebb hatásokra van szükségük, a gondolatok szabad áramlásához pedig minden korty Julius Meinl kávé hozzájárul.

A Julius Meinl 1862 óta inspirál

Számunkra a bécsi kávéházi kultúra lelke az inspiráció. Lényegét jelenti a költészet. Egy sajátos filozófiáról van szó, mely szerint tudatosan kell kihasználnunk az időt, élveznünk a pillanatot és befogadnunk az ihletet éppúgy, ahogy a bécsi kávéházak irodalmárai tették. Ez pedig nem csak Bécsre igaz. A gyors tempójú kultúrákra is vonatkozik. Legyen szó, Sanghajról, Dubairól, Londonról vagy Chicagóról, az emberek mindenhol keresik a lelassult pillanatokat, amelyek később az inspiráció forrásai lesznek. Ebben az értelemben aktívan szeretnénk arra ösztönözni az embereket minden kontinensen, hogy több költészetet csempésszenek a világunkba, és ezzel tegyék jobb hellyé.”– nyilatkozta Marcel Löffler, a Julius Meinl Industry Holding elnök-vezérigazgatója.

Carina Leb, a Julius Meinl Industry Holding nemzetközi marketing igazgatója szerint „A költészet életre keltése jelenti a Julius Meinl vízióját. Az emberek motiválása világszerte, kreativitásuk feltárása és valóra váltása rendkívül ambiciózus cél..”

Julius Meinl inspiráló világa

A Julius Meinl naponta 5 millió, évente pedig közel kétmilliárd ember csésze kávéjáról gondoskodik világszerte. Közel 150 év tapasztalattal és hagyománnyal a hátuk mögött, üzleti tevékenységük legfontosabb ágazatát a prémium kávé és a tea jelenti. Márkaépítésük fő területe a szálloda-és vendéglátóipar. Az osztrák családi vállalatot 1862-ben alapították. Semmi máshoz nem hasonlítható módon a cég a bécsi kávéházi kultúrát szimbolizálja, amelynek nagykövete Julius Meinl. 70 országban 40 000 gasztronómiai és üzleti vásárló számít a Julius Meinl kávéra. Az osztrák gasztronómiában a hagyományosan pörkölt kávé első helye vitathatatlan. Ennek következtében a vállalat a klasszikus pörkölésre, a prémium minőségre és az átfogó ügyfélszolgálatra támaszkodik. A siker kulcsa ez, amely az alapító, Julius Meinl I. receptjét követi. Ő volt az, aki az elsők között, kifejlesztette az ipari kávébab pörkölési módszert, több mint 150 évvel ezelőtt, és akit ma a bécsi kávéházi kultúra egyik atyjaként tisztelünk.

Adatok és tények a Julius Meinl cégcsoportról:

SLAM POETRY MAGYARORSZÁG – SLAM POETRY BUDAPEST

A hazai slam mozgalmat a budapesti Műcsarnok indította el 2006 februárjában Budapest Slam nevű rendezvényével, amit költők és rapperek csatájaként tartanak számon. Egy évre rá következett a folytatás, a Budapest Slam 2, nemzetközi vendégekkel kiegészülve. Egy évvel később, 2008 januárjától a Ludditákból ismert Fiáth Titanilla (Tita) és akkor még három kevésbé ismert, de lelkes Slam-rajongó – Mavrák Katalin (Hugee), Matits István (Id) és Prekopcsák Zoltán – havi rendszerességgel kezdett szervezni Slam Poetry esteket egy budapesti étterem, a Kőleves pincehelyiségében. Megalakult a Slam Poetry Budapest (SPB), mely az előző két év mintáját látva minden alkalommal megadott egy témát, de újításként tíz szavas versenyt is rendeztek, az Open Mic keretében pedig mindenki számára szabad volt a mikrofon.

A Műcsarnok és az SPB sikereit követően a Tilos Rádió is hamar aktivizálta magát slam ügyben, és a hazai underground szcénának lehetőséget és támaszt nyújtó Bly Managementtel karöltve szintén elkezdte random rendszerességű Tilos Slam sorozatát, valamint elindította saját slam műsorát Sztriit Noiz néven Chi-Korea műsorvezetővel.

2009 őszén rendezték meg Berlinben az Első Európai Slam Napokat , melyen közel 200 slammer vett részt 17 országból, köztük több magyar is képviseltette magát a SPB és a Bly Management jóvoltából, workshopok, performanszok és versenyek keretein belül. Ettől kezdve a SPB és a Bly Management már együttműködésben próbált egyre nagyobb teret nyerni a műfajnak Magyarországon, ami olyannyira sikerült, hogy végül egyre nagyobb közönséget vonzó események kerültek megrendezésre.

2012-ben a havi rendszerességű SLAM POETRY BUDAPEST KLUB sorozat átköltözött a Kőlevesből a szomszédos Mika Tivadarba (VII. Kazinczy u. 47.), majd 2013 nyarán a szomszédos Kolor Bárba (VII. Király u. 13.). 2014 júniusától pedig az AnKERT (VI. Paulay Ede u. 33.) ad otthont a nyílt nevezéses slam versenynek minden hónap utolsó csütörtökén.

2012. október 7-én újabb mérföldkőhöz érkezett a hazai slam poetry története, ekkor került megrendezésre a I. Országos Slam Poetry Bajnokság a Trafóban. Ennek győztese, Süveg Márk Saiid képviselte Magyarországot Antwerpenben, a 2012-es European Slampionship elnevezésű rendezvényen.

Ezt követte 2013 tavaszán az I. Országos Team Slam Bajnokság. A műfaj egyre növekvő hazai népszerűségét jelzi, hogy a II. Országos Slam Poetry Bajnokságra több mint 150 versenyző jelentkezett. A selejtezőkre 2013. október 4-6. között került sor a Corvintetőn, az innen továbbjutó 25 slammer 2013. november 15-én, a Trafóban küzdött meg egymással a bajnoki címért, amelyet másodszorra is Süveg Márk Saiid szerzett meg. 2014. április 24-én, a II. Országos Team Slam Bajnokság döntőjén a 2013-ban győztes csapat, a DreamTime! (Tolnai Eszti és Gábor Tamás Indiana) megvédte bajnoki címét. A 2014. október 26-án, a Trafóban megrendezett III. Országos Slam Poetry Bajnokságot Horváth Kristóf Színész Bob nyerte meg, így novemberben ő utazott Malmőbe, hogy a European Poetry Slam Championship-en Magyarországot képviselje.

Mindemellett fontos azt is kiemelni, hogy a slam poetry, nem csak Budapesten vonz egyre több érdeklődőt, hanem vidéken és a határon túl is egyre több slam rendezvényt szerveznek nagy sikerrel, többek között Pécsen, Szegeden, Sopronban, Veszprémben, Debrecenben, Győrben, Százhalombattán, Kecskeméten, illetve Erdélyben és a Felvidéken is.