A projekt a Nemzetközi Visegrádi Alap, az Amerikai Nagykövetség és a Trafó – Kortárs Művészetek Háza társfinanszírozásával valósult meg.  A projekt társfinanszírozója Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormányzatai a Nemzetközi Visegrádi Alapon keresztül. Az Alap küldetése, hogy fentartható regionális együttműködéseket támogasson Közép-Európában.

Link: https://www.facebook.com/events/579420465821653/

 

 

Katharina Wenty (Ausztria)

Katharina 23 éves bécsi lány, már 9 éves korától ír novellákat és verseket, de később a filmkészítésbe is belekóstolt, jelenleg is ezzel foglalkozik az ORF-nél és egy filmgyártó cégnél. 2016-ban kezdett slammelni és idén lett ’Wien/Niederösterreich/Burgenland’ slam bajnok, úgy tűnik Ausztriában sincs túlegyszerűsítve az országos bajnokság.

 

 

 

 

 

Nathan Jonniaux aka REQ (Belgium)

Nathan művészneve, a REQ, avagy Remise En Question a megkérdőjelezést jelenti. Egy fiatal művészről van szó, akit a liege-i slam szcénának köszöhetünk és legyen szó akár egy hip-hop buliról, akár egy hagyományosabb értelemben vett művészeti performanszról, REQ állandóan feszegeti saját határait, kérdőjelekkel és érzelmekkel tűzdelve.

 

 

 

 

Constantinos Papageorgiou (Ciprus)

Constantinos költő, aki két verseskötettel büszkélkedhet, plusz két, legjobb fiatal és újonnan érkező költőnek járó kitüntetést is elnyert hazájában. Idén ismét jelölték már a ’felnőtt’ mezőnyben, lépett már fel Görögországban, Szerbiában és Bulgáriában is, valószínű slammernek se lehet rossz, az biztos hogy ennyire északra még nem merészkedett, fellépni!

 

 

 

 

 

 

Stilda Roguljic (Horvátország)

A slam poetryt nemrég kezdte, szereti benne, hogy sok benne az ismeretlen, hogy sokféle és hangos. Reméli, mindig ilyen marad.

 

 

 

 

 

 

 

Filip Koryta aka Dr Filipitch (Csehország)

Filip két kötetes költő, regény és dalszöveg író, frontember, országos egyéni és team slam bajnok is egyben. Cseh nyelv és irodalom tanár, konferanszié és imádja a görögdinnyét.Pilsenben él de az élete nagy hányadát tölti különböző vonatokon, amikkel éppen valami aznap esti slamre utazik.

 

 

 

 

 

Silver Sepp (Észtország)

What is this that begins to sing when I find myself all alone? asks Silver Sepp in the title song of his debut solo CD.

In Estonian musical tradition Silver can be regarded as a lone wandering troubadour with fantasy-instruments of his own devising, who doesn’t tread well-travelled paths but rather blazes new trails, giving resonance to washing bowls, a bicycle wheel, a fish-netting stand, canalization tubes and his own voice, telling tales of great yearning, peace of mind, erosion, blossoming, homecoming and revolution. He has written lyrics for his songs since he was 13. He has discovered that sometimes the lyrics get a life of their own. First time he can’t take any musical instrument with him as he got up to Poetry Slam stage.

 

 

Jonna Nummela (Finnország)

Beceneve ’Nihkee Akka’ (a finn fordítását cenzúrázva közöljük: morcos k***a) amely névvel Jonna a feminista költő alteregóját illeti. A jelenlegi finn bajnok gond nélkül slammel angolul is, mivel sokat lép fel külföldön. Stand-up és bohóc múltjával Nihkee egyfajta hibrid spoken word művész, aki humorral és politikával feszegeti a költészet határait. Dühös, de vicces kritikus.

 

 

 

 

Jon Magnus Arnarsson (Izland)

Jon rejkjavíki költő, repper és drámaíró, már kiskorától fogva szövi a szavakat.

Izland idén először állított ki országos slam bajnokot, Jon úgy van ezzel, hogy ezért nincs mit vesztenie, csupán nyernivalója akad!

Na majd meglátjuk!

 

 

 

 

 

Nuala Leonard (Írország)

Nuala már címvédőként érkezett a tavalyi írországi országos döntőre, ezek szerint jól sikerült neki. Már 10 éve járja hazája open mic és slam estjeit, ennyi idő alatt sikerült kicsiszolnia stílusát, amit mások szellemesnek, megindítónak és lehengerlőnek szoktak jellemezni. Egy punk zenész-költő honfitársa így nyilatkozik róla: ’Nuala fejjel megy a falnak és át is töri azt, új darabokat és szeleteket hasít ki belőle, valós dolgokat prezentál, nem kenyere a nonszensz. A budapesti Európa-bajnokság lesz az első alkalom, hogy külföldön slammel, de valószínű nem csak az X-re játszik idegenben.

 

 

 

 

 

Luca Bernardini (Olaszország)

A 28 éves firenzei Luca pszichológus, dráma és impró tanár, nemcsak előre megírt, de improvizált szövegeket is szívesen előad és folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket másokkal. A véletlennek köszönhetően talált rá a slam poetryre (azt nem árulta el, hogyan is volt) idén áprilisban és alig hiszi el, hogy máris repül Budapestre!

 

 

 

 

 

 

Paride Rama (Olaszország)

Paride programozó, aki törekszik a változatos ismeretek birtoklására, ezért érdeklődik a tudomány, művészet, pszichológia, sport, asztrológia és spiritualitás iránt is. Ő se számít öreg rókának az olasz slamben, 2017 szeptembere óta űzi az ipart de már így is több tucat versenyen vett részt!

 

 

 

 

Aiste Sivyte (Litvánia)

 

Aiste született 1997-ben, de 2016-tól kezdett el igazán élni. Színházkritikusnak és történésznek tanul. Valószínű most is a színházonjár az esze.

 

 

 

 

Elena Prendjova (Macedónia)

Elena mesterdiplomás nyelvtudós, több versgyűjteményt, antológiát és tanulmányt is publikált. Emellett kreatív írást oktat és műfordítással is foglalkozik, angol nyelvről fordít macedónra és vica versa. A macedóniai slamben szervezőként is fontos szerepet játszik, reméljük elégedett lesz a budapesti EB-vel.

 

 

 

 

 

 

 

Sofie Frost (Norvégia)

Sofie Frost is a Norwegian actress and slampoet. She writes about her own traumas in life, such as abuse, mental health and shame. The aim with her poetry is always to start a conversation and to make others feel less alone. In 2014 Sofie graduated from East 15 Acting School with a Master of Arts. Now she lives in Oslo as a freelance actress and spoken word poet.

 

 

 

 

Adriana Bertran Ania (Spanyolország)

A katalán Adriana gyerekkorától kezdve az írást használja arra, hogy rendezni tudja maga körül a világot. Mivel ez sosem igazán sikerül neki, reméli hogy örökké írhat! Angol és spanyol irodalomból diplomázott, írt már gyerekdalokat angolul és egy díjnyertes színházi előadást katalánul. Nemrég publikálta első verseskötetét, ’Az út vissza’ (Viaje de Vuelta) címen.

 

 

 

 

Mattias Hammarstrom (Svédország)

Mattias kielégíthetetlen éhséget mutat a szójátékok iránt. Természetesen ez az alvás, rendszeres táplálkozás és a normális szociális interakciók fenntartásának kárára válik és hiába ajánlják bizonyos orvosok a megfelelő gyógyszeres kezelést számára, Mattias ezzel nem ért egyet. Záróvizsgákra tanulás és szennyesruha tornyok feldolgozása helyett szívesebben tölt 63 egybefüggő órát azzal, hogy a Bibliát egy megfelelő ritmikusságban szótagolt metafórává alakítsa a sajtra.

 

 

 

 

 

Nenad Ignjatovic (Szerbia)

Nenadnak mesterszakos diplomája van összehasonlító irodalomtudományból, verset, drámát, prózát és irodalom kritikákat is ír, emellett szerepelt színházi darabokban és független filmekben egyaránt. 2016-ban kezdett slammelni, nem fél élni az improvizációval, szeret drámai verseinek hőse lenni és gyakran fókuszál olyan emberi történetekre, amik a társadalom peremvidékein játszódnak. A 2018-as Poetry Festival Piñero bajnoka.

 

 

 

 

 

 

Samuel Szabo (Szlovákia)

Samuel slammer, művész, zenész és ’multifunkciós’ előadó.Egy hiperaktív elme, aki új megvilágításba helyez gyerekkort, vallást, költészetet és zenét.Samčo’ inspirációját a körülötte zajló élet furcsaságából, lepusztult városi környezetekből és a természet lényegre törő jellegél meríti. Zenészként experimentál és gyerekdalokat készít. Nem egy hétköznapi figura, de egy jó slammer sosem az.

 

 

 

 

 

Neza Prah Senicar (Szlovénia)

Neža legkedvesebb elfoglaltságai a bámészkodás és álmodozás, mivel azonban ez nem fizeti a számlákat, egy szlovén televízió csatornánál dolgozik, ahol ifjúsági és gyerekeknek szóló tartalmakat készít. Friss tehetségként robbant be a szlovén slam szcénába, mindössze 2 éve volt először slam poetry esten és máris bajnokként érkezik Budapestre

 

 

 

 

 

 

Dmytro Lazutkin (Ukrajna)

Költő, újságíró és sportriporter, aki szakmája szerint egyébként kohómérnök. Többkötetes költő, ukrán és orosz nyelven is publikált. A slam mellett kozák harcművészet bajnok és fekete öves kempo karatés. Elég világlátott ember, sportriporterként már három olimpiáról is tudósított. Ez akár lehetne 6 különböző ember is, de mindez egy személyben Dmytro Ukrajnából.

A projekt a Nemzetközi Visegrádi Alap, az Amerikai Nagykövetség és a Trafó – Kortárs Művészetek Háza társfinanszírozásával valósult meg.  A projekt társfinanszírozója Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormányzatai a Nemzetközi Visegrádi Alapon keresztül. Az Alap küldetése, hogy fentartható regionális együttműködéseket támogasson Közép-Európában.