INTERJÚ

Két óra alvással ért el második helyezést Mészi Brüsszelben

Mészáros Péter március 3-án Brüsszelben az Európai Parlament múzeumában versenyzett kilenc nemzet bajnokával. A járatát kétszer törölték, így a reptérről bőröndöstül érkezett a helyszínre, de így sikerült megszereznie az ezüstérmet. Mesélt arról, hogy szerinte miért nem fair olaszok ellen slammelni, mitől sajátos a magyar slam és, hogy mit kellene itthon máshogy csinálnunk.

A Museum Night Fever keretén belül a Parlamentariumban megrendezett négy körös verseny este héttől hajnal kettőig tartott, a pontok összeadódtak és Mészi az utolsó körbe a legjobb három közé is bejutott. Itt már nem volt pontozás, hanem a közönség hangereje döntött, és az olasz bajnok mögött másodiknak hozták ki.

Összesen tízen csaptak össze Brüsszelben: a spanyol, portugál, olasz, belga, finn, svéd, francia, osztrák és a lengyel bajnok. Ugyanazokkal a szövegekkel versenyeztek, mint a novemberi EB-n, mert így franciául és angolul is ki tudták vetíteni mögéjük a szövegeik fordításait. 

„Első helyen az olasz bajnok végzett, ő lírikusabb, ritmusosabb szövegekkel versenyzett és a nyelvének különleges dallamosságát teljes mértékben kamatoztatni tudta. Beszélgettünk is utána, hogy mennyire nem fair olaszok ellen versenyezni, hisz gyakorlatilag, ha a pesztós tészta receptjét olvasná föl, akkor is olyan lenne, mintha szívhez szóló szerelmes verset búgna nekem… Mögöttem harmadik helyen az Európa-bajnok svéd lány végzett, aki gender témákról beszélt – mesélte Mészi. „A szövegeim fejből mondásában kellene fejlődnöm, mert gyakorlatilag rajtam kívül csak egy-két bajnok olvasta föl, a többiek sokkal több időt fektettek a performansz kigyúrásába.”

Elmondása alapján összességében sok volt a politikai korrektséggel foglalkozó szöveg (rasszizmus, migráció) és azt érezte, hogy nagyon vágyik a közönség arra, hogy inkább másféle megközelítésből is halljanak véleményeket a topikokkal kapcsolatban. Sokan mondták neki utána, hogy felüdítő volt az, amennyi humoros megoldást alkalmazott a szövegeiben és nem pátosszal szólt a problémákról. „Ez szerintem a magyar slam sajátja is, hogy sok versenyünk van, így nagyon figyelünk arra, hogy új megoldásokat és megszólalási módokat keressünk.” Eleinte zavarta, hogy négyszer kell megmérkőznie a többiekkel, mert szerinte eléggé kompetitív nép vagyunk, viszont úgy vette észre, a többiek nem veszik annyira komolyan a műfaj verseny részét. „Ez a nyugodt, örömből való mérkőzés a végére rám is átragadt.” – mondta a magyar bajnok.

Mészi szerint – saját magából kiindulva – több olyan alkalom kellene itthon is, ahol a régebb óta versenyző, sikereket, helyezéseket elérők szállnak ringbe, mert visszaadja a műfaj iránti szeretetüket. „Én már úgy éreztem, nem kellene a következő országos döntőig versenyeznem, de ez a brüsszeli esemény visszahozta a kedvem!

Arról is beszámolt, hogy mindenki nagyon várja már, hogy novemberben ellátogasson a magyarországi Euro2018 Slam Poetry Európa Bajnokságra, mert úgy gondolják, nagyon jó irányba fejlesztjük közösen ezt a műfajt piciny hazánkban. Brüsszelben nyerni is lehetett a szervező egyesület hírlevelére történő feliratkozással két jegyet Budapestre, a 2018-as Európa Bajnokságra! „A necces kijutásom függvényében elég csábítónak tűnt a nyeremény, gondoltam, addigra legalább biztosan hazaérek!” – mondta a magyar slam bajnok, aki immáron Európa második legjobbja is!

Összefoglaló az eseményről:

https://www.youtube.com/watch?v=oaF0zoRwAiI&app=desktop

SZEMÉLYI

Mészáros Péter Mészi már a 2013-ban megrendezett I. Országos Csapat Slam Bajnokságon különdíjas lett, egy évvel később pedig második helyezést ért.  2017-ben aztán megnyerte a VI. Országos Egyéni Slam Bajnokságot, ő jelenleg a magyar slam poetry bajnok. Emellett elnyerte a 2017-es Slam Poetry Európa Bajnokság Közönségdíját és a 2016-os Vadászszezon Slam Poetry Torna I.helyét, és többszörös Slam Poetry Budapest Klub győztes és dobogós.

Szabados-Mavrák Kata