DÉLMAGYAR.hu

Simon Márton: A slam költészet trendi

EREDETI CIKK: http://www.delmagyar.hu/szte/simon_marton_a_slam_kolteszet_trendi/2326004/

“Föltámadott a stílus, az utca népének stílusa” – az ismerős sort egy, a slam poetry-t népszerűsítő projectnek köszönhetjük, s több mint egy éve dúdolhatjuk is. De mit gondol a kortárs költő a műfajról? Simon Mártont, a népszerű “slammert” kérdeztük a vers-divat mellett új kötetéről is.

KISS TÍMEA

Nem rap, nem színházi előadás és nem versfelolvasás, de az utca nyelvén szól, gyakorolják-elpróbálják, sőt, néha még rímel is – ez röviden a slam poetrymeghatározása. A stílus tavaly egy “forradalmi szavalóversennyel” lopta be magát az ország szívébe. Változatos műfaját és hangnemét mi sem jelzi jobban, minthogy több hazai rapper és költő műveli, akikhez három percre bárki csatlakozhat saját szövegével. Akkezdet Phia, Závada Péter szerint a mozgalom által “végre valami történik a kortárs költészetben”, míg Puzsér Róbert szerint a slam maga a kortárs költészet.


Simon Márton
 költő 1984-ben született Budapesten. Versei több folyóiratban jelentek meg, majd 2010-ben napvilágot látott Dalok a magasföldszintről című kötete. Évek óta rendszeres fellépője a verses esteknek, 2012-ben az I. Országos Slam Poetry Bajnokságon második helyezést ért el.

Slam poetry a nagyvilágban is

Az USA-ból indult a slam poetry-mozgalom még a ’80-as években, amikor Marc Smith elkezdett egy klubban verseket felolvasni. Néhány éven belül már országos bajnokságot rendeztek köré, ahol pontozták a lírát és egyben az előadóművészetet képviselő alkotókat. – A nemzetközi slam-közösséget nézve nagyjából ott tartunk, ahol a többiek – tekintettünk ki határunkon túlra Simon Márton költővel. – Magyar sajátság, hogy mi nagyon szövegközpontúak vagyunk. Minden országnak megvannak a maga szokásai és hagyományai. Itthon az Akkezdet Phiai-n keresztül találkozott először a nagyközönség a műfajjal, az ő stílusuk vált meghatározóvá. Így a magyar slammerek szövegeiket előadásra szánt versekként gondolják el. Ha Marc Smith produkcióit nézzük, ő inkább színészkedik, ami a hazaiaknál kevésbé hangsúlyos – folytatta a költő.

A slam poetry “nem ördögtől való”

A Dalok a magasföldszintről című verseskötetével Simon Márton meggyőzte a kortárs költészet kedvelőit, de a slam poetry divatja is hatott rá. – A slamnek megvan a helye az életemben és a világban, más részről az irodalom népszerűsítésére is alkalmas – mondta Simon Márton. – Hirtelen iszonyatosan trendi lett, álszerénység azt mondani, hogy nem ez folyik a csapból, de nem lesz mindig így. Amikor a slam-estekre készülünk, igyekszünk hype nélkül is hosszú távon életképes produkciót összehozni. Lehet, hogy szörnyű rossz ember vagyok, de szeretem a kulturális termékek reklámját. Ez nem ördögtől való, de nyilván nem lehet belőle örökké megélni. Viszont a közönség jó szűrő: ha igénytelen dolgot próbálnánk rájuk sózni, hamar elkopnának. Hosszú távon én abban bízom, hogy elérünk egy állandó szintet és a slam stabilan bekerül a köztudatba.

Hagyományos költő – Simon Márton „hitvallása”

Polaroidok címmel új kötet készül

Míg Simon Márton első kötete, a Dalok a magasföldszintről nagyobb lélegzetű szabadversekből állt, addig az újba párszavas szövegek kerülnek. A Polaroidok egy kísérlet lesz, amelyben a vizualitás is fontos szerephez jut. A költészet napján megjelenő könyvet a szegediek is kezükbe vehetik. Április 22-én ugyanis a FISZ Klub látja vendégül a szerzőt a Rongy Kocsmában, hiszen Simon Márton támogatja a Fiatal Írók Szövetségének kezdeményezéseit. – Magyarországon még mindig hiánycikk a kreatív írás oktatása, pedig fontos terület. Ez a kezdeményezés is a hiánypótlás része.

Írótábor a FISZ Klubbal

Létezik-e slam-etikett? – tettük fel a kérdést Simon Mártonnak, hiszen a felolvasóesteken az okostelefonoktól a cetlikig minden bármire felróják soraikat a slammerek, miközben a műfaj igen szabályozott. – Általában reggeltől estig rohanok valahová, és ami közben eszembe jut, azt a telefonomba írom fel. Ugyanolyan munkaeszköz, mint a notesz, csak nem tud elfogyni – jelentette ki az alkotó. – Ha most nem illendő a készülékről verset olvasni, akkor soha nem lesz az.