RECORDER BLOG

“Van ez a Slam Poetry, és hát lehet káromkodni, úgyhogy shit, fuck, bitch, éljen a Nyugat, éljen Babits” – ordítja a közönség az Akkezdet Phiai rapformáció sorait. Závada Péter Újonc, akinek 2012-ben verseskötete jelent meg és a zenekar másik tagja, Süveg Márk Saiid, aki az Első Országos Slam Poetry Bajnokságnyertese, számos felolvasó estet maguk mögött tudva tökéletes példái a költészet és rap “barátságának”, utat mutatva így a slam poetry-hez is. A Recorder tizenkettedik számának fókusztémája a magyar hiphop, kezdjük cikkeink publikálását egy határterület történetének bemutatásával, annál is inkább, mert a Tilos Rádió és a Margó Fesztivál rendezésében ma, június 6-án kezdődik a háromnapos Summer Slam Days nemzetközi slam fesztivál.

slam TEAM_SLAM2013.jpgHa valaki a slam poetry műfaj gyökerei után kutat, kezdheti az archaikus időknél, a modernkorban pedig az avantgárd-, beat-, dub- és hangköltők munkásságát érdemes szemügyre venni, míg el nem jutunk a spoken wordirányzathoz, ami egy olyan performansz (előadói) költészeti forma, mely keveredhet zenével, színházi elemekkel, tánccal is. Versenyformát először 1984-ben öltöttek a versfelolvasó estek Marc Smith (So What?!) rendezésében, ő nevezte el SLAM-nek a műfajt.

A mára már kultikus Slam című film hatására Petrányi Zsolt, akkori Műcsarnok igazgató 2006-ban megrendezte Magyarország első slam eseményét, amit a költők és rapperek párbajaként aposztrofáltak. Az estet óriási érdeklődés övezte, így 2007-ben már nemzetközi keretek közt rendezték meg a Budapest Slam 2.-t, melyről a Kiégő Izzóknak köszönhetően DVD is készült. 2008-tól a Bly Worx és az informális Slam Poetry Budapest társaság is elkezdett kisebb esteket szervezni, 2010 óta viszont már együttes erőkkel tolják a hazai slam szekerét. Budapesten kívül legtöbb éve Pécsen pezseg a slam-élet, de egyre csak bővül a slam-városok száma! Jókor jó irányú lökést adott a stílusnak a 2012 márciusában megrendezett Pilvaker, ahol az országos nyílt rapversenyt meghívásos slam verseny előzte meg, és aminek promó videóját több mint hatvanötezren nézték meg a videómegosztó csatornán.

2012 őszén rendezték meg az Első Országos Slam Poetry Bajnokságot, amit ez év tavaszán az Első Team Slam Bajnokság követett. A 2008-ban indult havi rendszerességű estek 2012-ben a Mika Tivadarba költöztek, de a műfaj népszerűségének köszönhetően mára annak a pincéjét is kinőtték, így 2013 júniusától a kolor nevű szórakozóhely várja a slamre éhes közönséget.

slam FlyerVoros.jpgA slam célja, ahogyan a neve is mutatja, a csapás: kellemes ütés a fülnek, a szemnek, az agynak. A fellépők az előre megírt (tehát nem freestyle) szövegeikkel megnevettetnek, elszomorítanak, megbotránkoztatnak, elgondolkodtatnak – akár egy előadáson belül. A színpadon szinte mindent lehet, amit a színpad, a szöveg, a hangunk és a mimikánk megenged. Kelléket és (legtöbbször) zenei kíséretet használni viszont tilos, három percen (plusz 15 másodperc tiszteletidőn) túl nyúlni pedig nem ajánlott, mert ez esetben pontlevonás jár. Az ötfős zsűri a közönség tagjai közül kerül kiválasztásra, aminek tagjai 0-10 közötti pontszámot adnak, a legkisebb és legnagyobb pontszám kiesik, így harminc a kapható maximum.

A slam poetry sikerének titka lehet az, hogy ledönti a láthatatlan falat előadó és közönség közt azáltal, hogy utóbbi az előadás közben is folyamatosan kinyilváníthatja véleményét (taps, bekiabálás, fütyülés), s néhány kiválasztott közülük pontozza a versenyzőket. Sokan szimpatizálhatnak kimondatlan céljával is, hogy megváltoztassa a költészetről elfogadott általános nézeteket. A műfaj tucatnyi hazai és több határontúli városban ver gyökeret, júniusban megrendezésre kerül egy országos középiskolai slam bajnokság is, Pion István április 11-én megjelent verseskötetében találhatjuk Magyarországon az első publikált slam poetry műveket. Havi rendszerességgel bárki megmérettetheti előadását, és egyre sűrűbben futhatunk bele slam performansz előadásokba, meghívásos estekbe. Azonban a szervezők és maguk a slammerek is törekednek rá, hogy továbbra se lankadjon az estek színvonala és a közönség érdeklődése az egyre népszerűbb műfaj iránt.

Mavrák Kata Hugee

 A CIKK EREDETI LINKJE: 

http://recorder.blog.hu/2013/06/06/uj_csapas_a_magyar_slam_poetry_rovid_tortenete