ÉRTÜNK.hu

BOCK BALÁZS  – A HATALMAS PROBLÉMÁD

SZENDRŐI CSABI – SHORTCUT

SMOOTH SLAM

2013. július 13-án, aki jól figyelte a facebook-ot, észrevehette, hogy megjelent egy új lájkolnivaló az éterben a slam imádók legnagyobb örömére. A SmoothSlam nevet viselő oldalon 14-én megjelent az első bejegyzés is. Bock Balázst kérdeztem, akinek a Hatalmas problémád című videoklipje került fel a youtube és a vimeo oldalakra egyaránt. A névjegy szűkszavú: „SLAM & SPOKEN WORD videóműhely”.

Mit takar ez a SmoothSlam videóműhely? Kik a munkatársak, és mit csináltok tulajdonképpen?

Alapvetően Slam és Spoken Word videóklip készítés a fő profil, a műfajban ritka egyedi hangulattal és képi világgal, ennek volt az első darabja a „Hatalmas Problémád”.
Ketten kezdtünk neki, Gábor Tamás Indiana és jómagam, Bock Balázs.

Honnan jött ennek a műhelynek az ötlete, és hogy találtatok egymásra? Ki volt az ötletgazda?

A slam estek miatt jó ideje már ismertük egymást, alapvetően előadói, majd baráti kapcsolat jött létre, emellett volt közös slam előadásunk is Basch Péterrelkiegészülve. Indi fejéből pattant ki, hogy társítani kellene a slamszövegekhez – elsősorban persze a sajátjainkhoz – olyan megjelenési formát, ami időtálló, és nem unalmas, nem csak a szöveg miatt izgalmas. Az alapötlet pofon egyszerű: csináljunk valamit, ami még nincs. Az egyes rendezvényeken, klub esteken jól működik a slam, de túl sok videót (ami nem egy esten lett felvéve, és nem mobillal, és egyéb izgő mozgó recsegő készülékkel) nem nagyon találni, és erre külföldön sincs nagyon példa, mármint a slam poetry műfajon belül, természetesen más előadói műfajoknak alkotó videóműhelyei fellelhetőek, ezek inspiráltak többek között minket.

Eddig egyetlen videótok található meg az interneten, mégpedig Bock Balázs egy slamjéhez készült videó, ami az AKPH egyik számából készült cover. Ez egyfajta uralkodó tendencia lesz a jövőben, hogy átdolgozott slamekhez készítsetek videoklipeket? 

1383487_559673324101946_438353241_n

Nem, nem tervezzük tendenciának. Ez az átdolgozás két dolog miatt lett az első videónk anyaga, egyrészt mert egy átdolgozás többek számára érdekes lehet elsőre, hamarabb tud vele azonosulni (vagy nem), másrészt mert aznap mikor elkezdtük ez volt a zsebemben éppen, és ez volt az első tesztfelvételünk, ami annyira jól sikerült, hogy készre gyúrtuk.

Bock Balázst a slamet kedvelők a MonDDay-ból ismerhetik, akik az I. Országos Team Slam bajnokság második helyét zsebelhették be márciusban. Majd még ugyanebben a hónapban felbukkant egy videóban olyan nagy nevek mellett, mint Csider István Zoltán, Pion István, Kupa Júlia, Mc Zeek (Németh Péter), Kemény Zsófi, Gábor Tamás Indiana, Mavrák Kata Hugee és Simon Márton, ami a Slammerek szerint a magyar címet viselte. Miért pont rád esett a választás, hogy veled készüljön el az első videó?

Az alap koncepció az volt, hogy Indivel közös videó legyen az első anyag, de mivel annyira egyben volt ez a videó, a szöveggel, a zenével, a vágóképekkel és a hangulattal, egyszerűen nem akartunk belenyúlni, féltünk, hogy sok lesz. Ezért az enyém a megtiszteltetés.
Egyébként azzal kiegészíteném a kérdést, hogy amit a Slammerek szerint a Magyarban mondok, azt eredetileg MonDDay alatt írtuk, csak a Petinek elment a hangja a forgatás reggelére, ezért szerepelek egyedül a MonDDayből abban a videóban.

A SmoothSlam hivatalos facebook oldalát közel háromszázan lájkolták eddig, a youtube videó pedig több mint 2700 megtekintéssel büszkélkedhet, alig pár hét leforgása alatt. Számítottatok ekkora érdeklődésre? Milyen visszhangokat keltett a videó?

Slam videóhoz képest ez egy nagyon jó szám, főleg ilyen rövid idő alatt. Ekkora nézettségre nem számítottunk, de azért reméltük, hogy sokan fogják megnézni és szeretni. Kis kivétellel csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, tehát összességében elég jól zártuk az első projektet.

Mi lesz a következő lépés? Mit terveztek? Lehet már tudni, hogy kivel forgatjátok a következő klipet? Tervezitek egyáltalán ennek a folytatását?

Tervezzük. Rengeteg ötlet van, amit tervezünk véghezvinni, a technikai repertoárt is fejlesztve, és tanulva különböző projekteken agyalunk már. Jómagam és Indi a fő vonal, de akadtak már jelentkezők, neves slammerek közül is pl: Csider István Zoltán, Pion István, Tengler Gergely, Basch Péter, Tolnai Eszter. Mind-mind külön saját projekttel, amelyet mi vezénylünk le. Érdekes lesz, érdemes figyelni minket.

Mi alapján választjátok ki, hogy kivel dolgoztok együtt a továbbiakban?

Alapvetően két kritériumunk van, a minőség és az ötlet. (Meg persze a harmadik, hogy mi szeretnénk-e egyáltalán vele dolgozni). Az ötlet nagyon fontos, hogy valakinek legyen elképzelése, mit is szeretne látni a végeredményként. És persze teljes mértékben csapatmunkára építünk, így olyan videó, ami csak a slammernek, vagy csak nekünk tetszik, az nem kerül fel, ha rajtunk múlik. Egyszerre kell bólintanunk, szeretnénk professzionálisak lenni, amennyire a lehetőségeink engedik.

Az interneten nem található túl sok információ rólatok. Ez a balladai homály, ami körülvesz benneteket tudatos?

Természetes. Hogy Nem.

 

Mik a rövidtávú céljaitok ezzel a műhellyel, merre tovább? Mikor hallhatunk rólatok legközelebb? Hol keressen benneteket, akinek felkeltettétek az érdeklődését?

Nincsenek hosszú/rövidtávú céljaink, csak szeretnénk minőségi videókat készíteni, alkotni valami újat, egyedit, ami mindenkinek örömet okoz. Igyekszünk folyamatosan haladni, de fokozatosan is emellett. Összehozni mindig a soron következőt, de nem szeretnénk annyira sietni vele, hogy valamilyen gyorsan összedobott szemetet adjunk ki a kezünkből, szeretnénk olyan slam érzésvilágokat közvetíteni, amelyet sem mi, sem mások nem unnak meg egyhamar. Egyelőre el lehet minket érni és persze likeolni a facebookon, illetve a youtube csatornánkon is, nyugodtan fel lehet ránk iratkozni. A facebookon pedig hamarosan jönnek az újabb smoothslam készítmények, kreálmányok, szóval érdemes figyelni!

FACEBOOK OLDAL: https://www.facebook.com/smoothslam?fref=ts

(forrás: értünk.hu)