NOW MAGAZIN

Az Országos Döntő küszöbén

a NOW MAGAZIN interjúja Bárány Bencével

Eredeti link: http://nowmagazin.hu/?viewpost=458

Szabad költő, zene nélküli rapper, stand up tragedy előadó, vagy hívhatjuk bárminek, a slammer az slammer.Bárány Bence pedig Bárány Bence. Klasszikus magyar költő sors az övé: a vidéki fiú irományaival elindul, és szépen lassan meghódítja a nagyvárost. Mikor még a slam poetry friss és ropogós volt hazánkban (még most is meleg) ő a kisebb városi versenyekkel kezdve elindult egy úton, ami november 15-én akár fel is vezetheti őt a csúcsra, hiszen egy hónap múlva tartják a II. Országos Slam Poetry Bajnokság döntőjét, ahová 150 versenyzőből selejtező útján csak a legjobb 25-en kerülhettek be. Ebbe a 25-be tartozik Bence is, aki most elmeséli, mit jelent neki megírni, előadni és esetleg sikerre vinni egy-egy gondolatát.

Hazánkban viszonylag új és fiatal „műfajról” beszélünk mikor slam-et említünk és ha valaki tudja miről is szól, az te vagy. Mesélj egy kicsit mi is ez, és mit jelent neked.
Bence: Olvastam jó pár interjút slammel kapcsolatban, és az első kérdés nagyjából mindegyikben ez. Viszont két ugyan olyan választ még nem láttam, ami nem csoda, mert behatárolhatatlan dolog. Költészet, rap, színház, néha éneklés is, vagy beatbox. Ha van mondanivalód valamilyen formában, és ki mersz állni három perc tizenöt másodperc erejéig közönség elé, akkor gyaníthatóan slammelsz. Nekem a slam a fő adrenalin felelősöm, imádok izgulni mielőtt színpadra állnék. Továbbá, ha nem írhatnám és beszélhetném ki magamból a fejemben kavargó örvényt, be is csavarodnék!

Mikor ismerkedtél meg a slam poetry világával, és mikortól vallod magad igazi slammernek?
Bence: Februárban volt az első verseny Mosonmagyaróváron, amin részt vettem, előtte nem sokkal ismerkedtem meg a slammel. Miután a móvárit sikerült megnyerni, elmélyültem kicsit a történelmében, illetve meghallgattam jó pár irományt. Igazán még most sem ismerem teljesen, de talán soha nem is fogom, mivel mindig jönnek új arcok és új látásmódok, ami nagyon jó! Slammernek még soha nem neveztem magam, megvárom, még mások hívnak annak.

Valószínűleg már te sem tudod hány versenyen voltál összesen. 🙂 Azt viszont talán igen, hogy ezek közül hányat nyertél meg. Mit jelent számodra, mikor a végén a te neved hangzik el, mint győztes?
Bence: Olyankor egy nyolcvanfős nézőtér is tömött sportcsarnokká válik, én növök húsz centit, és harminc kilóval több izmot érzek magamon. A távolban a legnevesebb újságírók vakuit látom villogni, miközben vörös rózsaszirmok hullnak az égből, Obama meg épp felém tart, hogy lepacsizzunk. Szóval elég jó! 🙂

Kik azok, akikre felnézel, akik inspirálnak?
Bence: Mivel Móváron kezdődött a „slam karrierem” örök hála a Hugee-Indi-Saiid triónak (Mavrák Kata, Gábor Tamás, Süveg Márk). Ők vannak a sor legelején, aminek a végét viszont nem látom. Mindegyik slammer, akit ismerek, írt már olyan szöveget, ami inspirál. Nem kezdek felsorolásba, facebookon a Slam Poetry Magyarországot tessék kicsit böngészni!

Minden versenyre, estre, alkalomra új szöveggel készülsz, vagy vannak betárazott adu ászok? 
Bence: Mikor hogy. Időtől és ötlettől függ. Versenyekre talán mindig újat írok, de ha slam népszerűsítő fellépés van, akkor előveszem a régebbieket, hogy ne porosodjanak, és ha már megírtam őket, el is hangozzanak jó párszor. De megesett már az is, hogy egy ilyen eseményre újat alkottam.

Hogyan születnek a szövegek?
Bence: Ez nekem is fontos kutatási területem, pontos válasz itt sem lesz. Eddig arra jöttem rá, hogy ha valami új impulzus ér, cikáznak bennem a gondolatok. Van, hogy egy egész iromány elkészül egy délután alatt, mert dől belőlem a szó. Végigböngészve a telefonom tele van ilyen-olyan mondatokkal vagy szókapcsolatokkal, amiket egyszer majd felhasználok. Akármilyen élethelyzet szülhet pár jó gondolatot, a lényeg, hogy ne felejtsd el őket. Vonaton jó még írni, meg éjjel egy kihalt park közepén. Az viszont rettenetes, mikor érzed, hogy az adott pillanatban képes lennél alkotni, de nem lehet, mivel mondjuk pont érettségizel. True story. 🙂

Nemrég tartották a II. Országos Slam Poetry bajnokság selejtezőit. 3 nap alatt 150 slammer.
Itt meg is ragadom az alkalmat, hogy gratuláljak, hiszen finalista lettél, ami a legjobb 25-be való bekerülést jelenti. Mesélj erről a hétvégéről, hogyan élted meg az ország legnagyobb ilyen jellegű rendezvényét?
Bence: Köszönöm a kedves szavakat! Remek hangulatú három nap volt, jó lenne ezt csinálni főállásban. Azt gondoltam eleinte, hogy százötven slam három nap alatt elég megterhelő lesz agyilag, de nem. Sőt! Hallgattam volna még párat. Sokféle új előadásmódot láttam/hallottam. November 15 pedig méretes felkiáltó jelekkel került be a naptáramba.

Végül pedig egy teljesen témán kívüli kérdés. Reméljük erre még nincs slammed írva, bár nem lepődnék meg… 🙂 Ha a világon megváltoztathatnál egyetlen dolgot, bármit, de csak egyet, mi lenne az? 
BenceBasch Péter egy szövegéből kiragadott kívánságot teljesítenék, amivel magam is egyet értek. „Sokkal több zöld Haribot követelünk minden csomagba! Sokkal, sokkal többet!”

Aki szeretne ott lenni és szurkolni Bencének vagy csak magába szívni a lehető legmodernebb irodalmat, annak nincs más dolga, mint november 15-én ellátogatni a Trafóba és megnézni hazánk legjobb 25 slammerét…

Mándi Ferenc
Kép: Pereszlényi Erika