WEÖR-EST

Két fiatal slammer és két tehetséges fiatal zenész invitál közös utazásara a Weöres-univerzumba.
Amire számíthatunk: a versmondás hagyományos kereteit feszegető, a slam eszközkészletével újraértelmező, de mindig a versből kiinduló, Weöres kevéssé ismert arcát megmutató, ritmikus, irodalmi és zenei élmény, avagy egészestés, izgalmas vers-koncert.

 

 

WEÖRES SÁNDOR RAPSZTÁR LEHETETT VOLNA

Forrás: http://konyves.blog.hu/2013/10/22/weores_sandor_rapsztar_lehetett_volna

tg.jpg

 

Ebből a videóból az derül ki, hogy Weöres Sándor rapszövegeket írt. Ez persze magyarázható az elképesztő nyelvjátékaival és ritmusérzékével. Itt van két példa, amiben újabb bizonyítást nyer Weöres zsenialitása. Ez a PIM-es est nagyon jó lehet. A Baumgarten-díjas, könyvtáros Eminem.



Az első két videóban verset mondó, az estet rendező Horváth Kristóf (Színész Bob) ezt mondta Weöresről: „Mi jut eszünkbe Weöres Sándorról? Gyerekversek. Talán még A teljesség felé. Weöres a keleti bölcs, Weöres az örök gyerek. Zavar, hogy a húgomnak nem volt tananyag Weöres Sándor költészete a középiskolában. Zavar, hogy e végtelennek tetsző életmű létezésére nem hívták fel a figyelmét. A sokszínűségére, a bölcseletekkel szemben álló pesszimista-nihilista versekre, a kozmikus költővel szemben álló személyességre. A vágyak vonzásában szenvedő ember panaszára, az aktualitásra reflektáló közéleti hangra, a hidegfejű szerkesztőre és az eleven fáklyára, aki körbeszalad és ordít. A lila dilinyósra, a kozmosz előtt tisztelgő formaművészre. A pimaszra, és az alázatosra, aki eszünkbe juttatja, hogy nem létezik szöveg, melynek ne lenne dallama, lüktetése. Ő a világköltészet epigonja, az önmagával együtt a körülötte élő világ folyását is megújító, egyszervolt zseni. A nemzedékek múlva is modern, mindörökké klasszikus. Ha én egy ma élő Weöres Sándor lennék, hogyan mondanám el a saját verseimet? Lehetséges, hogy minden egyes verset ugyanazzal a patetikussággal szavalnék, a közönségtől zsigeri szomorúságot meg hanyatteső tiszteletet elvárva? Elképzelhető-e, hogy ne akarnék minden játékot kipróbálni? Elképzelhető-e, hogy ne hatna rám a rap, a slam, a reggae, a drum n bass, a hip hop, a dub? Elképzelhető-e, hogy ne akarnék egy kockázatos utazást tenni a saját időmben? Akárhogy is, most mi magunk visszük el a Sörös Wándort erre az utazásra. Gyertek, vigyük együtt!”

WEÖR-ESt: köszöntés a harmadik évezredből

Időpont: 2013. október 29. kedd 8 órakor

Előadják: Horváth Kristóf „Színész Bob”, Tengler „Napherceg” Gergely
Zenélnek: Eged Márton (basszusgitár), Szarvas Dávid (perka, beatbox, loopstation)

Látványtervező: Rácz Katinka
Vetítés: Ál Tamás
Dramaturg: Miklós Melánia
Rendező: Horváth Kristóf

A Petőfi Irodalmi Múzeum produkciója.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

A Weöres-centenáriumhoz kapcsolódóan a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2013 júniusától várja a látogatókat A megmozdult szótár – Weöres Sándor 100 éves című, a költő életművéhez méltó módon formailag is innovatív, interaktív kiállítás. Változatos, más-más érdeklődésű közönséget megszólító Weöres-programokkal is igyekszünk kedvet csinálni a gazdag életmű felfedezéséhez, érdemes a honlapunkon, illetve facebook oldalunkon követni a híreket.
www.pim.hu
www.facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum

Belépő 1400 Ft, diák és nyugdíjas: 800 Ft
Online jegyvásárlás: www.jegymester.hu