Kik vagyunk?

575953_562980870392880_1185284432_n

 

 

 

SLAM POETRY MAGYARORSZÁG – SLAM POETRY BUDAPEST

 

A hazai slam mozgalmat a budapesti Műcsarnok indította el 2006 februárjában Budapest Slam nevű rendezvényével, amit költők és rapperek csatájaként tartanak számon. Egy évre rá következett a folytatás, a Budapest Slam 2, nemzetközi vendégekkel kiegészülve. Egy évvel később, 2008 januárjától a Ludditákból ismert Fiáth Titanilla (Tita) és  akkor még három kevésbé ismert, de lelkes Slam-rajongó – Mavrák Katalin (Hugee), Matits István (Id) és Prekopcsák Zoltán – havi rendszerességgel kezdett szervezni Slam Poetry esteket egy budapesti étterem, a Kőleves pincehelyiségében. Megalakult a Slam Poetry Budapest (SPB), mely az előző két év mintáját látva minden alkalommal megadott egy témát, de újításként tíz szavas versenyt is rendeztek, az Open Mic keretében pedig mindenki számára szabad volt a mikrofon.

A Műcsarnok és az SPB sikereit követően a Tilos Rádió is hamar aktivizálta magát slam ügyben, és a hazai underground szcénának lehetőséget és támaszt nyújtó Bly Managementtel karöltve szintén elkezdte random rendszerességű Tilos Slam sorozatát, valamint elindította saját slam műsorát Sztriit Noiz néven Chi-Korea műsorvezetővel.

2009 őszén rendezték meg Berlinben az Első Európai Slam Napokat , melyen közel 200 slammer vett részt 17 országból, köztük több magyar is képviseltette magát a SPB és a Bly Management jóvoltából, workshopok, performanszok és versenyek keretein belül. Ettől kezdve a SPB és a Bly Management már együttműködésben próbált egyre nagyobb teret nyerni a műfajnak Magyarországon, ami olyannyira sikerült, hogy végül egyre nagyobb közönséget vonzó események kerültek megrendezésre.

2012-ben a havi rendszerességű SLAM POETRY BUDAPEST KLUB sorozat átköltözött a Kőlevesből a szomszédos Mika Tivadarba (VII. Kazinczy u. 47.), majd 2013 nyarán a szomszédos Kolor Bárba (VII. Király u. 13.). 2014 júniusától pedig az AnKERT (VI. Paulay Ede u. 33.) ad otthont a nyílt nevezéses slam versenynek minden hónap utolsó csütörtökén.

2012. október 7-én újabb mérföldkőhöz érkezett a hazai slam poetry története, ekkor került megrendezésre a I. Országos Slam Poetry Bajnokság a Trafóban. Ennek győztese, Süveg Márk Saiid képviselte Magyarországot Antwerpenben, a 2012-es European Slampionship elnevezésű rendezvényen. Ezt követte 2013 tavaszán az I. Országos Team Slam Bajnokság. A műfaj egyre növekvő hazai népszerűségét jelzi, hogy a II. Országos Slam Poetry Bajnokságra több mint 150 versenyző jelentkezett. A selejtezőkre 2013. október 4-6. között került sor a Corvintetőn, az innen továbbjutó 25 slammer 2013. november 15-én, a Trafóban küzdött meg egymással a bajnoki címért, amelyet másodszorra is Süveg Márk Saiid szerzett meg. 2014. április 24-én, a II. Országos Team Slam Bajnokság döntőjén a 2013-ban győztes csapat, a DreamTime! (Tolnai Eszti és Gábor Tamás Indiana) megvédte bajnoki címét. A 2014. október 26-án, a Trafóban megrendezett III. Országos Slam Poetry Bajnokságot Horváth Kristóf Színész Bob nyerte meg, így novemberben ő utazott Malmőbe, hogy a European Poetry Slam Championship-en Magyarországot képviselje.

Mindemellett fontos azt is kiemelni, hogy a slam poetry, nem csak Budapesten vonz egyre több érdeklődőt, hanem vidéken és a határon túl is egyre több slam rendezvényt szerveznek nagy sikerrel, többek között Pécsen, Szegeden, Sopronban, Veszprémben, Debrecenben, Győrben, Százhalombattán, Kecskeméten, illetve Erdélyben és a Felvidéken is.

http://slampoetry.hu/

https://www.facebook.com/SlamPoetryHungary