ANGYAL GYULA

GYULA

NÉV:  Angyal Gyula

1979 – Budapest

 

Slammer név:  saját név. Régen Matits Pista többször a „szent őrült” jelzővel konferált fel, és voltak akik „a metálos költő”-ként emlegettek. Ausztriában olykor „Puszta Cowboy”-nak is hívnak.

 

Eredmények:  az Astoria Slam Poetry szervezője, műsorvezetője

versenyző több bécsi slamen (Kulturkanal, Haid&Muagn, stb.  – 2013)

megnyitó vendég az Osztrák Országos Slam Bajnokság bécsi elődöntőjén (2012)

Bus Bim Slam 2012 Bécs, Ausztria – (I. helyezett)

4x  Slam Poetry Budapest – Kőleves Klub győztes (2009)

Cross Country Slam 2012  (3. helyezett)

I.Országos Egyéni Slam Bajnokság 2012 (versenyző)

I.Országos Team Slam Bajnokság 2013 (versenyző)

több verselés a Music TV-ben (2011)

Tilos Slam – DiszkrimiNációk – versenyző (2010)

versenyző a 1th European Poetry Slam-en Berlinben (2009)

Az Astoria Slam Poetry vezető slammere

 

Mikor hallottál először a slamről?

2007 elején olvastam egy Metropol-cikket a Budapest Slam-ről, amit a Műcsarnokban rendeztek, költők és rapperek összecsapásaként említve. Akkor megjegyeztem és 2008 tavaszán jutott eszembe újra, rá is kerestem és kiderült, hogy Budapesten a Kőleves Étteremben havonta van ilyen rendezvény, ahol bárki felléphet.

Mikor slammeltél először?

2008. november 30-án tudtam először elmenni, a szerelem azóta is tart.

 

Mit jelent neked a slam?

Szlenges, előadói lírát, villámköltészetet, odalökött költészetet, trágár nirvánát, áradó ihletet, önkifejezést, szórakozást-szórakoztatást, rengeteg beleölt időt-energiát, cikkeimet, rádióműsoromat, emberekre kifejtett hatást, szervezéseimben tehetséges fellépőket akikre büszke vagyok, sikereket, ugyanakkor a  tökéletlen emberiség lenyomatát. Volt idő, hogy forradalomnak éreztem, de messze van tőle, mivel célja a közös komfortzóna megtalálása. A slam poetry emberi találmány, tehát tökéletlen, kritikára érdemes.

 

Hogyan született a kedvenc (saját) versed?

Sok kedvenc van. Az egyik a Sharon Stoner, amit stoner rockbandákkal közös fellépésre írtam, a Room Of The Mad Robots csapat zenéje ihlette. Pszichedelikus bekattanás az a zene; miközben hallgattam, lebegtem az őrületben és róttam a sorokat. Ennek a versnek az előadásával nyertem meg 2012-ben Bécsben egy slam-versenyt, plusz néhány osztrák slammer és szervező szimpátiáját. Ennek a versnek az előadása teljes átlényegülést igényel tőlem, bizsergető élmény.

 

Ki a kedvenc slammered és miért?

Kedvencem nincs, magam fejlesztése a célom. Vannak néhányan, akiket nagyon inspirálónak tartok.  Saul Williams, Jimi Lend, Christian Schreibmüller, Yasmin Hafedh és a visszavonult Kálóczy Mihály. Előadóként és attitűdben hatással volt rám Marilyn Manson és Otep Shamaya, de ők nem slammerek, bár Otep verselt a Def Poetry Jam-ben.

 

Kit tartasz legnagyobb vetélytársadnak a döntőben?

Bécsi teendőim miatt nem tudtam elmenni a 2013-as magyar bajnokság selejtezőjére, sem a döntőre, így senkit. De a slamversenyek kapcsán általánosságban egyetértek Süveg Márkkal, miszerint „mindannyiunk nevében a zsűrit.” Megírsz egy jó verset, olykor többször kijavítod, megtanulod, begyakorlod és a zsűritagok a saját szájízük szerint adnak rá pontot.

 

Szerinted kik a legesélyesebbek a dobogóra?

Akik a legmagasabb pontokat kapják.

 

Egy tízszavas verseny győztes produkcióm a Kőlevesben.

Fehér Nigger Vagyok, rasszizmus ellenes vers

MTV-szereplés, Trúblekkmetál című vers