Hajtós Bertalan

Bearcee
Név: Hajtós Bertalan 1989. 06. 27.

Slamer név: Bearcee

Budapest – Miskolc

 

Eredmények:

Eger Slam – 2013 (I. helyezett)

Slam Poetry Miskolc – 2013 (II. helyezett)

Slam Poetry Miskolc – 2013 (III. helyezett)

Slam Poetry Miskolc – 2014 dobogó

 

SPBK – Team Slam Bárány Bencével – 2014 (megosztott II. helyezés)

)

Neked mit jelent a slam poetry?

Felszabadulás a színpadon. Önkifejezés. Színházi emberként megszokott nálam, hogy neves színműírók szövegeit kell megtanulnom és előadnom. Szerencsére 10 éve lesz idén, hogy az ország első amatőr színtársulata, az Ascher Oszkár Színház tagja lehetek, de még egy olyan előadásom sem volt ez idő alatt, ami annyira lázba hozott volna, mint mikor slam poetry esten állok a mikrofon és a közönség elé. Saját gondolatokkal, saját érzésekkel, saját szöveggel, magamat adva. Kibújva a hétköznapok és a színház álarca mögül. Felszabadultan.

Mióta foglalkozol magával a műfajjal?

Megközelítőleg másfél éve. Akkor került megrendezésre az I. Országos Slam Poetry Bajnokság. Akkor még viszonylag “ismeretlenül” óriási sikert aratott a közönségnél, ám a sajtóban is egyre többet említették: kapott hideget-meleget. Persze, hogy rögtön felfigyeltem rá! Elkezdtem foglalkozni vele, hasonló klubesteken részt venni, s a műfajt megismerni, amikor is 2013 márciusában sor került az első miskolci versenyre. Azóta is töretlenül”szövegelünk” a Slam Poetry Miskolc csapatával. Izgatottan várjuk az egy éves születésnapunkat, amit az eddigi versenyeink jól megszokott helyszínén, a Helynekem nevű szórakozóhelyen rendezünk.

Te hova sorolnád be a “slamet” a világban?

(műfaj, stílus, irányzat, irodalom) Én világot sorolnám a slam-be. Sokak mondják, hogy egy önmeghatározással küzdő „valami” a kérdésben említett fogalmak közül. Szerintem nem. A slam határozottan maga a világ, ami körül vesz. Nem stílus, nem műfaj, nem irányzat, ez mind egyszerre. Irodalom is, annak egy új ága is. Vers, próza, dalszöveg, vagy maga a csönd. Érzések és gondolatok közvetítése. Az ember, aki mindezt előadja. A közönség, aki hallgatja és átéli. Az életérzés maga, amit közvetít. Laza és könnyed, vagy komoly és elgondolkodtató. Fájdalmas vagy örömteli: úgy, mint az élet.